Květákové listy se hodí do smoothie, skvělé jsou jako chipsy i v salátu

Ne každý ví, že kromě růžice květáku jsou jedlé i jeho listy. Proto tato cenná část rostliny často končí v popelnicích. Dají se přitom jíst syrové i vařené a navíc obsahují spoustu prospěšných látek. V ničem tak nezaostávají za bílými růžicemi. Najdeme v nich spoustu vlákniny, která je nezbytná pro správnou činnost střev a žaludku.

Jsou plné vitamínů

Listy květáku jsou nízkokalorické, proto by se měly objevit na jídelníčku lidí, kteří si chtějí udržet štíhlou linii. Jsou dobrým zdrojem železa, vápníku a vitamínů A, C a E. Podporují imunitu, napomáhají zachování zdravého zraku, pečují o pružnost pokožky a cév, pomáhají udržovat zdravé kosti a svaly a zpomalují proces stárnutí.

Doporučený článek:  Při správném skladování vydrží chléb déle čerstvý

Zařazení listů květáku do jídelníčku je zajímavým kulinářským zážitkem. Stačí je naaranžovat na plátek chleba nebo přidat do zeleninového salátu, případně s nimi zvýraznit chuť nakrájeného ovoce. Syrové květákové listy se hodí do různých koktejlů a smoothie, tedy zdravých svačinek, které připravíte během pár minut.

Zdroj obrázku: Freepik

Co s listy?

Květákovými listy můžete nahradit bílé zelí při přípravě zelných závitků. Upéct se z nich dají i zdravé chipsy, které plně nahradí ty kupované. Každý list důkladně omyjte ve studené vodě, vyřízněte zesílené střední stonky a osušte. Do misky nalijte malé množství oleje a přidejte oblíbené koření. Listy v zálivce rovnoměrně obalte a vložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, chipsy budou hotové do deseti minut.

Doporučený článek:  Připravte si na Vánoce dobrý finanční plán a ušetřete

Pokud do svého jídelníčku chcete zakomponovat více zeleniny, nakrájejte listy na tenké nudličky a přidejte je do zeleninové polévky. Upečené listy můžete zase s úspěchem přidat do oblíbených zeleninových placiček nebo k masu. Tepelné zpracování listů květáku netrvá dlouho, stačí jen krátce osmažit při vysoké teplotě. Můžete je dochutit sójovou omáčkou a sezamovými semínky a přidat do asijských pokrmů.

Zdroj: https://www.oddbox.co.uk/blog/what-to-do-with-cauliflower-leaves, https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/cauliflower-the-new-nutrition-superstar