Po tomto produktu saháme velmi často, je pro nás obtížné představit si vaření a pečení bez jeho pomoci. Ukazuje se však, že hliníková fólie může být nebezpečná. Dokonce i Světová zdravotnická organizace varuje před jejím používáním.
Varování Světové organizace
I když je populární, není zrovna nejlepší pro zdraví. Hliníková fólie může být nebezpečná. Světová zdravotnická organizace upozorňuje, že pečení a vaření potravin zabalených do fólie způsobuje, že hliník proniká do potravin. A při dávce, která přesahuje přijatelné normy, škodí našemu tělu. Proto nepoužívejte hliníkovou fólii pro ohřev, pečení nebo skladování nádobí v chladničce.
Hliník je absorbován jen nepatrně a téměř 95 procent se vyloučí močí, při příliš velkém množství se může hromadit v játrech, mozku, svalech nebo kostech. Nadbytečný hliník, který vstoupí do našeho těla (i s léky, kosmetikou nebo pitnou vodou), může vést k zablokování přenosu nervových stimulů nebo poruchám enzymů, jakož i destrukci vláken míchy a mozkové kůry.
Nahrazení hliníkové fólie
I když je pro některé obtížné představit si fungování v kuchyni bez hliníkové fólie, lze ji snadno vyměnit. Tepelně odolné misky se mohou použít k pečení a nerezová ocel ke grilování. Pekáč na pečení se může vyložit pečicím papírem nebo vymazat tukem.
Alternativou k hliníkové fólii – pokud jde o balení sendvičů – jsou papírové sáčky nebo ubrousek. Mohou se použít také speciální krabičky, ale stojí za to být opatrný. Měly by mít označení „Bisfenol A free“ nebo „BPA free“. To znamená, že neobsahují bisfenol A, chemickou sloučeninu, jejíž dlouhodobá absorpce může vést mimo jiné k obezitě nebo hormonálním poruchám.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/aluminum-foil-cooking