Bohatá úroda? Základem je bezpochyby hnojení, protože zelenina potřebuje dostatečný přísun živin a minerálních látek. Různé přípravky se prodávají v hobbymarketech nebo v zahradnictvích, obsahují však celou škálu chemických látek, které mohou znečistit spodní vody. Mnohem efektivnější je použití přírodních látek, které navíc nestojí takřka nic, například odpad z kuchyně. Neméně oblíbenou metodou je hnojení pomocí sušeného mléka, které používají hospodyňky při přípravě různých pokrmů. Jak na rostliny působí?
Hnojivo ze sušeného mléka
Na dně krabice zůstalo krapet sušeného mléka, které již nelze upotřebit? Rozhodně jej nevyhazujte do odpadkového koše, protože ještě najde využití! O této metodě ví málokdo, ale sušené mléko je výtečný zdroj bílkovin, což ocení především rostliny, které potřebují ke svému růstu vápník nebo sacharidy. Právě ty pomáhají k rozvoji různých půdních mikroorganismů, proto je možné tímto způsobem též obohatit kompost.
Pro zelenější listy a bujnější růst
Proč ještě přidávat sušené mléko rozpuštěné ve vodě do substrátu? Rostlinám tato směs napomůže k zelenějším listům, ale posílí též stonky a umožní bujnější růst. Obdobně jako má mléko zdravotní přínosy pro člověka, má vliv též na rostliny. Kromě sušeného mléka v prášku, které se musí zředit vodou, lze použít též běžné mléko, které se však musí taktéž naředit. Zalévá se touto směsí přibližně jednou za 3–4 týdny.
Pozor na vyšší koncentraci
Jak již bylo napsáno výše, hnojivo se používá pouze naředěné vodou, protože by vyšší koncentrace aktivních látek mohla rostlinám uškodit. Nadto se mléko při pokojové teplotě kazí, aerobní bakterie mohou zlikvidovat kořenový systém. Doporučuje se použít asi pěti- nebo desetiprocentní roztok, na litr vody postačuje 50–100 mililitrů připraveného sušeného nebo běžného plnotučného mléka, které by mělo mít při použití pokojovou teplotu.
Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/garden-how-to/soil-fertilizers/milk-fertilizer.htm