Jahody jsou zdravé, alergici by však měli být opatrní

Rádi je jíme se šlehačkou nebo cukrem. Chutnají skvěle, když se podávají samotné, ale stejně tak se dají zpracovat do mnoha dezertů. Jahody jsou jednoduše neodmyslitelnou součástí léta. Je to nejen lahodná, ale také zdravá a nízkokalorická svačina. Vzhledem k přítomnosti určitých látek v těchto plodech by je však neměl jíst každý. Kdo by měl s ohledem na zdraví omezit spotřebu jahod na minimum?

Jahodová sezóna začala začátkem června. V obchodech s potravinami i na trzích jsou regály plné těchto šťavnatých, červených plodů. Jahody jsou lahodné a nízkokalorické – 100 g má pouhých 32 kcal. Lidé na dietě je proto mohou bez obav konzumovat dle libosti. Jahody obsahují vitamíny a minerály, které jsou důležité pro správné fungování organismu.

Doporučený článek:  Utřete slzu a krájejte dál. Cibuli se vyplatí přidat do jakéhokoli pokrmu

Co jahody obsahují?

Jahody jsou zdrojem mnoha látek a sloučenin, které příznivě ovlivňují práci organismu. 100 g jahod obsahuje až 60 mg vitamínu C. Je to porce, která pokryje denní potřebu dospělého člověka. Dále v jahodách najdete vitamíny A a E a také vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6). Jsou také cenným zdrojem vlákniny, která urychluje peristaltiku střev a snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdo by se jahod měl vzdát?

Bohužel ne každý si může v létě užít čerstvé jahody. Někteří lidé by je v zájmu zdraví měli ze stravy vyloučit. Především se jedná o alergiky. Jahody jsou totiž značně alergenní a potíže nejčastěji postihují děti. Příznaky alergických potíží zahrnují:

  • mravenčení nebo svědění v ústech,
  • otok,
  • střevní potíže (bolesti břicha, zvracení, průjem),
  • kožní problémy (vyrážky, kopřivka).
Doporučený článek:  Kakao je nápoj nejen pro děti. Také dospělí ocení jeho chuť a kvalitu

Jahodám by se měli vyhýbat i lidé alergičtí na salicyláty, tedy organické chemické sloučeniny solí a esterů kyseliny salicylové. Konzumace jahod je v jejich případě obzvláště nebezpečná a může vést i k dysfunkci jater nebo ledvin a poruchám oběhového systému, které mohou mít vážné následky.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/fruit-and-weight-loss, https://www.healthline.com/nutrition/foods/strawberries, https://www.medicalnewstoday.com/articles/strawberries, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7143540, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8003553