Kromě soli lze vařené brambory ochutit i jiným kořením nebo různou zeleninou

Brambory jsou jedním z nejvíce oblíbených druhů zeleniny. Objevují se na talířích jako hlavní příloha v různých variantách. Především kvůli své chuti a rozmanitosti jsou tak oblíbenými. Většinou se brambory vaří v osolené vodě, ale to není jedinou složkou, kterou můžete přidat do vody během vaření. Díky netradiční metodě budou chutnat ještě lépe.

Existují různé varianty přípravy brambor. Od hranolek, bramborové kaše, šťouchaných brambor až po vařené. Vařené brambory bývají nejběžnější a nejzdravější. Můžete je vařit bez nebo se slupkou. Se slupkou získáte více zdraví prospěšných látek, ale je potřeba zkontrolovat stav brambor, aby na nich nebyly klíčky a jiné kazy.

Doporučený článek:  V letních parnech udrží tělo v pohodě dostatek tekutin a správné větrání

Přibírá se po konzumaci brambor?

To je otázka, na kterou známe odpověď. Dříve panovaly obavy, že se po bramborách přibírá, a ovlivňují tak negativně postavu. Ve skutečnosti toto tvrzení je mylné a brambory jsou nízkokalorické. Na 100 g připadá 70 kalorií. Co je důležité vědět? Mají velký obsah vitamínů, živin, vlákniny a dalších důležitých prvků:

  • síry,
  • draslíku,
  • železa,
  • hořčíku.
Zdroj obrázku: Freepik

A to není vše. Dále obsahují fluor, mangan, jód a vitamíny A, B1, B2, B6, D, E, H, K a PP. Všechny tyto benefity z brambor dělají volně dostupnou superpotravinu. Vůbec se tak nedivíme, že patří k jedněm z nejpopulárnějších příloh k jídlu.

Doporučený článek:  Roztomilá kuna dokáže natropit velkou neplechu. Z domu ji vypudí osvědčené metody

Jaké ingredience přidat do vody?

Všeobecně se do vody s brambory přidává sůl. Pro vylepšení chuti můžete k bramborům přidat citrónovou šťávu. Připadá vám to divné? Nebojte se, právě díky citrónové šťávě brambory získají svěží chuť a nerozpadnou se. Co dál přidat? Oblíbené koření a zeleninu. Mnoho lidí přidává pepř, pískavici, kmín, bobkový list a nové koření.

Méně běžnější je přidání mrkve, papriky a petržele. Brambory se ve vývaru rozvaří a zvýrazní se tak chuť. Vyzkoušením výše zmíněných způsobů určitě nic nepokazíte. Zkuste trochu zaexperimentovat, ať rozšíříte své kulinářské dovednosti a obohatíte tak chuť svých pokrmů.

Zdroj: https://www.britannica.com/plant/potato, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-potatoes, https://www.nutritionix.com/food/potato, https://health.ucdavis.edu/blog/good-food/potato-health-benefits-and-why-you-should-eat-more-spuds/2022/05, https://www.onegreenplanet.org/vegan-food/how-to-match-the-right-herbs-and-spices-with-the-right-vegetables/