
Zdroj obrázku: Freepik
Slané nebo sladkokyselé, hlavně pěkně křupavé, takové by měly být správné zavařované okurky. Většina rodin má proto svůj tradiční recept, který se dědí po generace, přičemž hrají roli tajné ingredience včetně třešňových nebo dubových listů. Jak ale docílit, aby byly okurky parádně křupavé a po otevření nezbyla během chvilky v láku ani jediná? Klíčem je správný výběr okurek, jejich ošetření i dobrý recept!
Zdraví ze sklenice
Nakládané okurky patří mezi tuzemské delikatesy, kromě výtečné chuti však dodávají konzumentům vitamín C, z minerálů pak vápník nebo železo. To vše v době, kdy je zeleniny málo nebo je drahá, v zimě. Všechny obsažené látky posilují obranyschopnost těla, kosti a zuby, k tomu železo zamezuje chudokrevnosti. Nakládané okurky přinášejí mnoho zdravotních benefitů, ale jak docílit, aby výtečně chutnaly a k tomu byly pěkně křupavoučké?
Sklenice hrají důležitou úlohu
Na první pohled se to nezdá, ale stejně jako se musí vybrat pro zavařování pevné a čerstvé okurky, musí se zvolit i správné sklenice. Vždy musí být dokonale čisté, vysterilizované vařící vodou z rychlovarné konvice. Vrchní okraje musí být naprosto hladké, uštípnuté mohou napomoci vniknutí vzduchu a okurky by se mohly zkazit. Obdobně nesmí nést víčka stopy rzi nebo by neměla být promáčklá.

Recept na dokonale křupavé okurky
Po sesbírání okurek na zahradě se musí dobře omýt pod tekoucí vodou, pro odstranění bahna nebo nečistot se může použít kartáček, poté se naloží do hluboké nádoby s ledovou vodou. Takto se ponechají okurky alespoň hodinu, poté se připraví na 1 kilo okurek
- 3 dubové listy,
- 4 třešňové listy,
- 4 listy z černého rybízu,
- 2 listy křenu,
- 2 bobkové listy,
- několik zrnek hořčičných semínek,
- 5 stroužků česneku,
- asi 3 cm křenu,
- 2 svazky kopru,
- 1 l vody,
- 1,5 lžíce soli,
- ocet a cukr podle chuti.
Všechny přísady se rozdělí rovnoměrně na dno sklenic, poté se napěchují sklenice čistými okurkami. Do mezer se ještě vloží zbývající kopr, česnek nebo listy. Následně se svaří solný nálev (případně sladkokyselý spolu s octem a cukrem) a svařeným lákem se zalijí sklenice. Na závěr se sklenice zašroubují a otočí dnem vzhůru. Po měsíci se mohou konzumovat.
Zdroj: https://cookieandkate.com/best-pickles-recipe/