Léčivé tinktury v sobě koncentrují maximum prospěšných složek. Tyto 4 recepty by měl zkusit každý

Léčivé tinktury jsou balíček zdraví prospěšných složek uzavřených v láhvi. Přestože lékaři nedoporučují konzumovat velké množství alkoholu, pití tinktur má dobrý vliv na trávení, imunitu a pohodu. Ty vyrobené z domácího ovoce obsahují mnoho minerálů, vitamínů a antioxidantů. V dnešním článku si povíme o nejzdravějších tinkturách, které si můžete připravit i doma.

Na migrénu a cholesterol

Lahodná a zdravá tinktura, která se snadno připravuje i doma, je tinktura z černého rybízu. Obsahuje mnoho vitamínu A a C, snižuje hladinu cholesterolu a cukru. Tato tinktura bude užitečná také v boji proti migrénám, bolesti v krku a streptokokům. Je vhodná i při poruchách trávení a onemocnění horních cest dýchacích. Vyrábí se z kilogramu ovoce, půl kilogramu cukru a půl litru lihu. Ovoce přikryjeme cukrem, přeneseme do teplé místnosti a necháme 5 až 6 týdnů kvasit. Potom ovoce scedíme, zbylou šťávu zalijeme alkoholem a odložíme na tmavé a chladné místo. Přibližně po půl roce má tinktura nejlepší účinky.

Jantarová tinktura je ideálním řešením při různých typech bolestí, například i menstruačních. Je skvělá pro boj proti nachlazení a horečce. Pomůže i při problémech s hypertenzí, štítnou žlázou a bušením srdce. Stačí, když rozdrtíte 25 gramů přírodního jantaru v hmoždíři na malé kousky. Opláchněte v teplé, ale ne vroucí vodě a následně zalijte 250 ml lihu. Po dvou týdnech je tinktura hotová. Liliové květy dokážou pomoci při kožních onemocněních. Tinktura je vhodná k léčbě akné nebo bakteriálních kožních infekcí.

Zdroj obrázku: Freepik

Příprava tinktury z liliových květů

Jednoduše stačí, když dáte do láhve okvětní lístky rozkvetlých bílých lilií. Měly by být navrstveny alespoň do poloviny láhve. Potom je zalijte lihem, aby byl alkohol 2 centimetry nad okvětními lístky. Láhev dejte na chladné místo a počkejte šest týdnů. Čas od času láhev protřepejte. Hrušková tinktura zabraňuje zácpě a má pozitivní vliv na močový systém. Pomáhá i při ledvinových kamenech. Hrušky obsahují jód a ten je mimořádně důležitý pro zdraví štítné žlázy.

Z hrušek odstraňte pouze stopky. Slupku i jádřinec ponechte. Ovoce zalijte lihem a o půl roku později zalijte tekutinou a přikryjte cukrem. Na kilogram ovoce použijte čtvrt kilogramu cukru. Po dvou týdnech přelijte přes sítko a nalijte do lahví. Nechte dozrát ještě půl roku. Nejzdravější tinktury jsou ty, které obsahují i ​​česnek. Vyrovnávají se s infekcemi a podporují imunitu a mají antiparazitní a antibakteriální účinek. Snižují riziko mrtvice a srdečního infarktu.

Zdroj: https://www.wellandgood.com/8-best-health-boosting-tinctures/