Light produkty vypadají lákavě, jejich skutečný obsah ale se zdravou stravou nemá nic společného

Na policích v obchodě můžete objevit nejrůznější druhy potravin. Mnoho lidí se dívá po light produktech, protože si chtějí koupit potraviny se sníženým obsahem kalorií, dietní a prospěšné zdraví. Otázkou ale zůstává, jestli jsou tyto potraviny a nápoje skutečně zdravější, anebo se jen výrobci snaží vydělat více peněz na naší snaze žít trochu zdravěji. Podívejme se, co můžete od těchto light produktů skutečně očekávat a zda je dobré do nich investovat.

Co znamená značka „light“?

Zákony ve většině zemí nedefinují, co přesně jsou light potraviny. Výrobci tak mají velkou svobodu v tom, co mohou s touto nálepkou prodávat. Dietní produkty jsou často označené také jako „fit“, „fitness“, „štíhlé“, „0 % tuku“ apod. Tyto názvy jsou bohužel zavádějící a zákazníky mají jen přesvědčit, že si je mají koupit. Light produkty jsou podle zákona Evropské unie upraveny tak, aby byly jejich energetická hodnota nebo množství tuku snížené minimálně o 30 % oproti klasickému produktu. Jednoduše z potraviny trochu uberou. To ale neznamená, že tam není žádný tuk nebo cukr.

Zdroj obrázku: Freepik

Co se v potravinách nachází místo tuku?

Myslete na to, že jakmile výrobce ubere na tuku nebo cukru, musí to něčím nahradit, aby zachoval chuť, kvůli které si daný produkt kupujete. To bohužel znamená, že méně tuku a cukru téměř vždy znamená více chemikálií. Místo tuku se často přidává voda a zahušťovadla, emulgátory a konzervanty. Tuk se také často nahrazuje cukrem, takže je produkt sice méně tučný, ale mnohem sladší. Díky tomu máte na produktu napsané 0 % tuku, ale na druhé straně je tam spousta cukru.

Pro snížení kalorického obsahu se místo cukru často používají syntetická sladidla, která doplní typickou sladkou chuť. Tato sladidla ale nejsou vůbec zdravá. Ke sladidlům se také přidává více tuku pro zvýraznění chuti. Tímto způsobem získáte produkt bez cukru, ale s vyšší energetickou hodnotou než u toho tradičního. Měli byste také vědět, že odstranění tuku znamená také odstranění vitamínů rozpustných v tucích, jako jsou vitamíny A, D, E, K a další, které jsou pro zdraví těla nezbytné.

Zdroj: https://theconversation.com/mondays-medical-myth-light-or-lite-food-is-healthy-1616