Meloun perfektně osvěží a vynikne v salátu i smoothie. Jeho konzumace ale může uškodit

Meloun je velmi chutný a šťavnatý, lidé ho vyhledávají hlavně v létě. Je to dáno tím, že právě v létě je sezóna, kdy tyto velké koule plné šťavnaté dužiny dozrávají, ale také tím, že skvěle osvěží v horkých dnech. Meloun obsahuje až z 90 % vodu, dále vitamíny C, A, B, ale také vápník, hořčík, draslík a fosfor. Pozor ale, někteří lidé by si na množství snědeného melounu měli dát velký pozor!

Meloun a jeho nadměrná konzumace

Množství snědeného melounu by si měl každý hlídat, jelikož nadměrná konzumace může způsobit trávicí problémy. Meloun je vhodné jíst mezi hlavními jídly, jelikož obsahuje velké množství vody. Pokud byste meloun konzumovali přímo například s masem, množství vody a ovocné šťávy by změnilo charakter trávení, a tak byste si mohli přivodit metabolické nepohodlí. Nejvhodnější tedy je, když si po melounu dáte jídlo až přibližně po dvou hodinách. Jíst by se měl samostatně, případně jako součást ovocných salátů.

Zdroj obrázku: Freepik

Pro koho je meloun doslova nebezpečný?

Jelikož má meloun vysoký glykemický index, a to až GI 80, není ve velkém množství vhodný pro lidi trpící inzulínovou rezistencí nebo geneticky zatížené metabolickými poruchami. Jeho konzumace má za následek rychlé a významné zvýšení glukózy v krvi. Vysoký obsah jednoduchých cukrů v kombinaci s extrémně nízkým obsahem surové rostlinné vlákniny totiž způsobuje náhlé změny v hladině cukru v krvi.

Doporučený článek:  Krmení ptáků v zimě je klíčové pro jejich přežití a biodiverzitu

Osvěžení ve formě melounu

Pokud meloun dostatečně vychladíte, můžete jej konzumovat samotný. Můžete jej nakrájet na měsíčky, nebo rovnou na kostičky, které zbavíte zelené slupky. Někteří fajnšmekři jedí meloun tak, že si jej rozkrojí napůl a dužinu vydlabávají lžící. Meloun lze také přidat do džbánu s vodou. Do této vody klidně přidejte lístky máty nebo bazalky. Tento osvěžující letní drink potěší každého. Z melounu lze vytvořit chutný salát nebo jej přidat do koktejlů.

Zdroj: https://www.livescience.com/46019-watermelon-nutrition.html