Když už smažit, tak zdravě. Některé tuky promění chutný pokrm v karcinogenní hrozbu

Již dlouho je známo, že smažení jídel nepatří mezi nejzdravější přípravy, ale pokud si je dopřejeme jednou za čas a v jiné dny máme stravu vyváženou, ničemu tím neuškodíme. Pokud se ale už chystáme na takovou neřest, je dobré ulevit našemu tělu alespoň trochu tím, že na smažení vybereme vhodný tuk.

Výběr tuku ovlivňuje nejen chuť, ale i kvalitu jídel

Použití nesprávného tuku na smažení znamená, že poskytujeme tělu zbytečné kalorie a přispíváme i ke vzniku mnoha srdečních onemocnění. Mezi nejvhodnější patří ty, které mají vysoký bod kouře. Překročí-li tuk tuto hranici, vylučují se z něj jedovaté transmastné kyseliny, které poškozují trávicí systém, způsobují pálení žáhy, poruchy trávení a také podporují tvorbu kardiovaskulárních onemocnění, a dokonce až rakoviny.

Doporučený článek:  Otokem nehtu to pouze začíná. Paronychii není radno podcenit, dokáže způsobit skutečná muka

Nejvyšší bod kouře mají rafinované oleje jako palmový, kokosový a ze živočišných je to vepřové sádlo. I když mají vyšší bod kouře, jsou velmi kalorické a plné nasycených mastných kyselin. Ideálnější jsou proto například slunečnicový a řepkový olej. Ty pocházejí i z našich končin, proto jsou ekologičtější. Nerafinované oleje se nepokládají za vhodné ke smažení, ale spíš do studené kuchyně například pro přípravu salátů.

Zdroj obrázku: Freepik

Dávejte si pozor na máslo

Mnoho lidí oceňuje používání másla, a to i při tepelné úpravě. Otázka ale zůstává, zda je tento tuk vhodný i ke smažení. Bohužel odborníci se k tomuto názoru moc nepřiklánějí, protože máslo má nízký bod kouře, takže smažení masa na něm způsobuje, že se rychle pálí, což kazí jeho konečný účinek. Másla se ale při tepelné úpravě nemusí vzdát úplně. Pokud máte například chuť na smažená vejce na másle, není to žádný problém. Vaječná jídla nevyžadují dlouhou tepelnou úpravu a ani příliš vysokou teplotu.

Doporučený článek:  Při oparu uleví domácí prostředky. Pomůže med, pasta nebo cibule

Výjimkou je takzvané přepuštěné máslo. Tento typ tuku je bez kaseinu a laktózy. Právě ty se rozkládají při nízkých teplotách, takže ovlivňují bod kouře obyčejného mléčného výrobku. V tomto másle můžete smažit nejen zeleninu, ale i vejce a maso. Jediná nevýhoda tohoto produktu je, že většinou je obtížně k dostání a má vyšší cenu.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-oil-for-deep-frying