Mražení potravin předejde plýtvání a vytvoří zásoby na horší časy

Každého zasáhly vyšší ceny potravin. Zdá se, že rostou před očima vlivem enormní inflace, proto je na čase šetřit, kde se dá. Jen v České republice lidé vyplýtvají na osobu přes 8 kilogramů potravin, což jsou v ročním rozpočtu nemalé peníze. Přitom většinu potravin lze s úspěchem skladovat v mrazáku, kam se neukládá jen maso nebo mražená zelenina z obchodu. Mrazit lze takřka vše bez obav, že potraviny změní chuť nebo texturu. Jak mrazit máslo, chleba nebo vajíčka?

Stop plýtvání

Plýtvání potravinami je celosvětový problém, Česká republika není výjimkou, což se však v době vysokých cen může změnit. Lidé mohou změnit své návyky poměrně snadno, stačí se naučit zamrazovat zbylé potraviny a využívat je pro přípravu dalších pokrmů nebo k ohřevu. Při statistikách pro příští rok pak nebude figurovat na špici číslo 830 000 tun potravin, které se ročně v tuzemsku vyhodí. Zamrazit lze totiž máslo, chléb, vejce, brambory i zeleninu. Jak na to?

Doporučený článek:  Největší přínosy zvukové izolace pro váš domov

1.    Máslo

Mrazit máslo? Není nic snazšího, protože jej stačí vložit v původním obalu do mrazáku. Při ukládání zbytků pak stačí zabalit do uzavíratelného igelitového sáčku nebo jej zabalit do alobalu, aby bylo dostatečně chráněno. Máslo vydrží v mrazáku přibližně 3–4 týdny. Stejným způsobem se skladuje i margarín, který se může ponechat v původním obalu.

2.    Chléb

Plýtvání pečivem patří mezi největší nešvary, staré pečivo totiž nikdo z rodiny nechce jíst. Je možné jej rozpéct nebo usušit pro kachničky, vhodnější je ale nakrájený chléb po částech zamrazit, obdobně rohlíky nebo jiné pečivo. Je důležité mrazit ještě čerstvé pečivo a zabalit do potravinové fólie nebo igelitu a převázat gumičkou.

Doporučený článek:  Přírodní prostředky se postarají o čistotu celé domácnosti
Zdroj obrázku: Freepik

3.    Vejce

Ještě jste neslyšeli o mražení vajíček? I ta se mohou zmrazit, což je vhodné udělat před cestou na dovolenou, aby se v chladničce nezkazila. Je nutné je rozklepnout do uzavíratelné krabičky nebo pevného sáčku, skořápka by se totiž vlivem mrazu poškodila.

4.    Brambory

Syrové brambory se do mrazáku ukládat nesmí, ale vařené, ideálně šťouchané s máslem ano. Vhodné je uložit je do krabičky s pevným víčkem, po rozmrazení budou chutnat jako právě uvařené.

Doporučený článek:  Příjemně voňavé prádlo začíná v pračce. Jednoduché zásady zanechají oděvy vždy svěží

5.    Čerstvá zelenina, cibule, zázvor a česnek

Další vychytávkou, jak zamezit zkažení čerstvé zeleniny, je její zamražení. Cibuli, česnek nebo zázvor lze oloupat, nakrájet a vložit do malých krabiček a zamrazit pro další použití. Výhodou je, že zelenina bude vždy po ruce.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-tips-freezing-food