Nemocná játra potřebují čas na regeneraci. Proces uzdravení podpoří správně zvolený jídelníček

Jestli máte pocit, že vaše játra nefungují správně, bude nejlepší zajít si k lékaři, který poradí a určí správnou diagnózu. Játra jsou orgán, který je pro tělo velmi důležitý. Jestli se tak rozhodnete a opravdu budete mít játra nemocná, je dobré léčbu spojit také s vhodnou dietou, abyste tento orgán nepřetěžovali a on znovu obnovil svou funkci. Je dobré vědět, co vlastně takové dieta znamená.

Neexistuje jediná správná dieta, záleží na pacientovi a rozsahu poškození

Jediný správný recept na uzdravení jater není. Pro každého pacienta, který má nemocná játra, může existovat jiná dieta, přesně sestavená podle jeho zdravotního stavu a dalších faktorů, které mohou funkci jater ovlivnit. Může se jednat o selhání jater nebo chronické onemocnění. Jestli bude lékař opravdu rozumět tomu, co dělá, určitě vás nebude trápit drastickými dietami, ale použije zdravý rozum.

Možná bude potřeba vyloučit některé produkty, které máte rádi. Dokonce to mohou být takové, které se na první pohled jeví jako zdravé, ale pro vaše tělo budou těžko stravitelné. Jídlo tak nemusí být jen hodnotné, důležitá je také pravidelnost. Jezte po 3–4 hodinách, místo velkých porcí si raději dejte o něco více menších. Nikdy nejezte do stavu, kdy jste přeplnění, ale jen do doby, kdy máte ukojený hlad.

Zdroj obrázku: Freepik

Jaké potraviny konzumovat a jaké si raději odepřít?

Pro pacienty s nemocnými játry, je zakázaná konzumace alkoholu, a to jakýkoliv druh. Vyhnout by se měli také cigaretám a potravinám, které játrům škodí. Mezi takové patří například smažená jídla, sycené nápoje, silná káva, nebo dokonce čaj. Omezit by měli také cibuli, česnek, melouny, třešně, hrozny nebo tučné vývary.

Mezi povolené potraviny patří například brambory, mrkev, dýně, petržel, celer nebo květák. Dopřát si můžete také lehké zeleninové vývary, ale nikoli z kostek. Banány, jablka nebo maliny nejsou pro pacienty s nemocnými játry tabu. Z masa si můžete dát drůbež, telecí nebo jehněčí maso. Jsou tu také potraviny, které si můžete občas dopřát, ale nemělo by to být často. Sem lze zařadit pudinky, špenát, krupici, med, skořici nebo kefíry či marmelády.

Zdroj: https://liverfoundation.org/for-patients/about-the-liver/health-wellness/nutrition/