Tolik různých pokrmů, tolik rozličných chutí, přitom patří Thajky k nejštíhlejším na světě. Jak je to možné, když Thajsko je pověstné svou úžasnou kuchyní? Podle Thajců nelze po jejich jídle tloustnout, ale platí to i pro pokrmy, které jsou připravované podle thajských receptů v tuzemsku? Odpovědi na otázky je nutné hledat přímo v jihoasijské zemi!
Hovory o jídle
Thajci milují život a především jídlo. Podle mnohých se rozhovory vedou pouze o něm, protože už úvodní otázka namísto „Jak se máš?“ zní „Už jsi jedl?“. Není proto divu, že je v Thajsku mnoho vyhlášených luxusních restaurací, ale skvělé jídlo se dá koupit i u stánku na ulici. Země je tak pro gurmány ráj. A co říkají výživoví specialisté na smažené rýžové nudle a výraznou sladkou omáčku? Sami Thajci otylí nejsou, jak je to tedy možné?
Štíhlí a mladistvého vzhledu
Američané nebo Evropané mohou Thajcům a Thajkám závidět, nehledě na množství smažených jídel bývají štíhlí a mívají i mladistvý vzhled. Podle mnohých je odpovědí rozmanitost thajské kuchyně, přičemž mnoho pestrých jídel je zdravých. Dalším důvodem je obsažený kokos, který se pyšní výtečnými vlastnostmi, které jsou prospěšné pro zdraví. Oproti evropské kuchyni je ta thajská také méně slaná, protože se pro solení používá fermentovaná rybí omáčka.
Citronová tráva, chilli, česnek, limety
Při pohledu na jihoasijskou stravu překvapí množství zeleniny. K dochucení se používají různé druhy koření, především citronová tráva, chilli, česnek a nesmí chybět limetky. Samozřejmě všechny tyto ingredience se pyšní nejlepšími vlastnostmi pro trávení a zrychlení metabolismu. V thajské kuchyni nechybí ani ryby a mořské plody, jako jsou krevety, přičemž krevetová pasta je základem dalších pokrmů nebo polévek. Přidávané kokosové mléko do polévek i k masu k tomu snižuje hladinu špatného cholesterolu, to domácí ani neobsahuje příliš tuků.
Zdroj: https://www.thelimeleaf.co.uk/blog/item/316-the-health-benefits-of-thai-food