Ovocné lupínky mohou být horší než smažené chipsy. Při výběru je nutné být na pozoru

Sušené plátky jablek, banánových lupínků nebo kousky ananasu a papáje se často prodávají s nálepkou „bez cukru“, „bio“ nebo „eko“. I proto si toto občerstvení nejraději vybírají lidé, kteří si hlídají linii, nebo rodiče malých dětí. Je to hlavně z toho důvodu, že si myslí, že je zdravější a dietní alternativou k jiným sladkým dobrotám. Je tomu ale opravdu tak?

Ovocné lupínky

Ovocné lupínky nejsou nic jiného než nakrájené a sušené ovoce. Pokud si je připravíte sami v troubě nebo speciální sušičce, budete mít jistotu, že budete jíst pouze čisté ovoce v křupavé formě. Ale při nákupu hotových ovocných lupínků se můžete docela snadno splést a místo zdravé svačinky sníte kousek sladkého ovoce plného chemie, dodatečně ošetřeného sladidly a konzervačními látkami, často i tukem.

Doporučený článek:  Kakao je nápoj nejen pro děti. Také dospělí ocení jeho chuť a kvalitu

Tato forma je však jistě zdravější než běžné bramborové lupínky, které obsahují obrovské množství tuku, soli a zvýrazňovačů chuti. Průzkum trhu provedený před několika lety v Německu ukázal, že pouze 3 z 12 testovaných ovocných chipsů dostupných na trhu měly dobré složení. Zbytek obsahoval sůl, tuk a obrovské množství cukru. Dávejte si pozor i na zpracování výrobku. Ovocné chipsy mohou být sušené nebo smažené. V druhém případě mohou obsahovat akrylamid, což je látka běžně obsažená v grilovaných klobásách.

Zdroj obrázku: Freepik

Kalorie a ovocné lupínky

Další pastí, do které se můžete chytit, je víra, že ovocné lupínky budou méně kalorické než bramborové. Ovoce obsahuje fruktózu, což je přírodní jednoduchý cukr, který by se, stejně jako sladkosti a jiné sacharidy, neměl konzumovat nadměrně. Tento fakt je obzvláště důležitý při prevenci cukrovky a inzulínové rezistence. Sušené ovoce má ve 100 gramech tohoto cukru ještě více než čerstvé a navíc jej sníme i víc.

Doporučený článek:  Ruličky od toaletního papíru pomohou s uspořádáním různých kabelů v domácnosti

Ovocné lupínky mají však také výhodu. Určitě je stojí za to konzumovat pro vysoký obsah vlákniny, vitamínů a mikroelementů. Banány jsou vynikajícím zdrojem draslíku a hořčíku a jablka jsou vitamínovou bombou obsahující zejména hodně vitamínu B6, který je zodpovědný za správné fungování mozku. Navíc si je můžete snadno vzít s sebou do školy, práce nebo na cesty. Rychle uspokojí hlad nebo touhu po něčem lehkém a stále to zůstane lepší volbou než bonboniéra nebo sušenky.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/dried-fruit-good-or-bad