Starý chléb je hřích vyhodit. Ostřílení zahradníci pro něj našli dokonalé využití

Domácí rajčata miluje každý, chutnají sladce a jsou šťavnatější než kupovaná. Pro svůj růst a bohatou úrodu však potřebují dostatek živin. A jak je dodat? Zkušení zahradníci sázejí na chlebové hnojivo, které se připravuje z čerstvého chleba, ale použít se může též starší. Jak se tento druh hnojiva připravuje a jak se používá, aby rajčata rostla jako o závod a v létě čekala na pěstitele bohatá úroda? Nechte se inspirovat!

Chlebové hnojivo jako tip zahradníků

Jak docílit bohaté úrody? Zkušení zahrádkáři používají osvědčenou metodu hnojení s použitím chlebového hnojiva. Pomocí tohoto domácího přípravku se zvýší několikanásobně výnos rajčat. Starý a suchý chleba se najde v každé domácnosti, příprava je nadto velmi snadná a díky obsaženým kvasnicím se bude rostlinám dařit hojně růst i kvést. Po aplikaci tohoto speciálního hnojiva se mohou všichni těšit na bohatou úrodu.

Zdroj obrázku: Freepik

Výhody chlebového hnojiva

Přihnojování je nutné pro maximalizaci výnosů, chlebové hnojivo pomůže:

  • posílit rostliny a doplní vitamíny a živiny,
  • podpořit vývoj kořenového systému,
  • obohatit okolní půdu obsaženými živinami.
Doporučený článek:  Vyžeňte mravence ze svého domova jednoduchými triky. Tu nejlepší pomoc má každý po ruce

Toto hnojivo je zcela ekologické, nenaruší okolní prostředí a neovlivní negativně další rostliny, k tomu se hodí používat na rajčata, okurky i papriky.

Jak připravit a aplikovat chlebové hnojivo

Zahrádkáři používající chlebové hnojivo vycházejí z různých receptů, v některých se proto objevují jako přidané složky jód, popel z dřevěného uhlí nebo tráva. Tento vychází z jódové varianty. Co budete na přípravu hnojiva potřebovat? Připravte si:

  • 1 bochník nakrájeného tmavého chleba,
  • 10 litrů teplé vody,
  • 10 ml roztoku jódu z lékárny.
Doporučený článek:  Nejkrásnější květy podzimu: vřesy mohou zdobit domov rok co rok, má to však několik podmínek

Postup je velmi snadný, voda se nalije do dostatečně velké nádoby a plátky chleba se vloží do vody na 8 hodin. Poté se přilije jódový roztok a směs se důkladně zamíchá. Na závěr se směs přecedí. Užívat lze třikrát během 10 dní, aplikuje se i na sazenice v teplé dny. Když se objeví první plody, je vhodné hnojení ukončit, aby nedocházelo k příliš bujnému růstu listů.

Zdroj: https://en.tomathouse.com/podkormka-xlebom.html