Domácí rajčata miluje každý, chutnají sladce a jsou šťavnatější než kupovaná. Pro svůj růst a bohatou úrodu však potřebují dostatek živin. A jak je dodat? Zkušení zahradníci sázejí na chlebové hnojivo, které se připravuje z čerstvého chleba, ale použít se může též starší. Jak se tento druh hnojiva připravuje a jak se používá, aby rajčata rostla jako o závod a v létě čekala na pěstitele bohatá úroda? Nechte se inspirovat!
Chlebové hnojivo jako tip zahradníků
Jak docílit bohaté úrody? Zkušení zahrádkáři používají osvědčenou metodu hnojení s použitím chlebového hnojiva. Pomocí tohoto domácího přípravku se zvýší několikanásobně výnos rajčat. Starý a suchý chleba se najde v každé domácnosti, příprava je nadto velmi snadná a díky obsaženým kvasnicím se bude rostlinám dařit hojně růst i kvést. Po aplikaci tohoto speciálního hnojiva se mohou všichni těšit na bohatou úrodu.
Výhody chlebového hnojiva
Přihnojování je nutné pro maximalizaci výnosů, chlebové hnojivo pomůže:
- posílit rostliny a doplní vitamíny a živiny,
- podpořit vývoj kořenového systému,
- obohatit okolní půdu obsaženými živinami.
Toto hnojivo je zcela ekologické, nenaruší okolní prostředí a neovlivní negativně další rostliny, k tomu se hodí používat na rajčata, okurky i papriky.
Jak připravit a aplikovat chlebové hnojivo
Zahrádkáři používající chlebové hnojivo vycházejí z různých receptů, v některých se proto objevují jako přidané složky jód, popel z dřevěného uhlí nebo tráva. Tento vychází z jódové varianty. Co budete na přípravu hnojiva potřebovat? Připravte si:
- 1 bochník nakrájeného tmavého chleba,
- 10 litrů teplé vody,
- 10 ml roztoku jódu z lékárny.
Postup je velmi snadný, voda se nalije do dostatečně velké nádoby a plátky chleba se vloží do vody na 8 hodin. Poté se přilije jódový roztok a směs se důkladně zamíchá. Na závěr se směs přecedí. Užívat lze třikrát během 10 dní, aplikuje se i na sazenice v teplé dny. Když se objeví první plody, je vhodné hnojení ukončit, aby nedocházelo k příliš bujnému růstu listů.
Zdroj: https://en.tomathouse.com/podkormka-xlebom.html