Pečicí troubu zbaví nečistot a mastnoty ocet, citron nebo jedlá soda

Spotřebič, který nikdo nechce čistit, protože se jedná o náročný a zdlouhavý úkol? Bezesporu trouba, protože připáleniny, zaschlé zbytky jídla a mastnota se těžko odstraňují. Pomoci mohou drahé přípravky z drogerie slibující zázraky, ale snadno si čištění trouby usnadníte také s běžnými prostředky, které máte zajisté doma. Trouba bude navíc čistá během chvilky i bez usilovného drhnutí a mytí. Jak na to?

Jednou týdně nebo po použití

Čekat s očistou trouby až do chvíle, kdy není přes dvířka vidět a při pečení uniká ze spotřebiče zápach připálenin? To rozhodně není nejlepší nápad, proto se doporučuje čištění jednou týdně, při intenzivním používání nebo vylití mastnoty či pokrmu do spotřebiče pak okamžitě.

Doporučený článek:  Postřik z cibule nebo česneku sníží množství mšic v zahradě

Pomůže voda a ocet

Reklamy slibují od různých přípravků doslova zázraky, ale stojí majlant. Stejnou službu přitom vykoná i obyčejný lihový ocet, který stojí pár korun a má jej každý doma ve špajzu. Ocet má dezinfekční a čisticí účinky, zdolá odolnou špínu a mastnotu. A jak jej použít? Ocet se smíchá s vodou ve stejném poměru, může se přidat ještě běžný mycí prostředek a pomocí mycí houby se vnitřek spotřebiče vyčistí. Poté se ještě vytřou stěny vlhkým hadříkem a osuší se papírovou utěrkou.

Doporučený článek:  Doveďte grilované menu k dokonalosti. Profesionálové radí, jak připravit tu nejlepší rybu
Zdroj obrázku: Freepik

Na připáleniny jedlá soda

Zaschlé připáleniny nejde octovou vodou odstranit? Pomůže jedlá soda, která efektivně zlikviduje zaschlou mastnotu a připálené zbytky jídla. Jedlá soda se smíchá s vodou tak, aby vznikla směs podobné konzistence, jako je zubní pasta. Opět se může přidat kapka běžného mycího prostředku. Takto vytvořená pasta se nanese na skvrny a připálená místa, nechá se asi půl hodiny působit a poté se odstraní pomocí vlhké houby.

Trik na nejodolnější skvrny

Další možností, jak vyčistit špinavou troubu, je vlít vodu s octem nebo citronovou šťávou do zapékací misky nebo kastrůlku a vložit do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Vhodné je zvolit horkovzdušné pečení asi na 30 minut. Odpařovaná směs rozpustí i nejodolnější mastnotu, po otevření stačí setřít vnitřek vlhkým hadříkem a vytřít dosucha pomocí utěrky nebo papírového ubrousku. Na úplný závěr pak stačí pomocí zubní pasty vyčistit skleněná dvířka a trouba je připravená pro další použití.

Zdroj: https://housewifehowtos.com/clean/how-to-clean-an-oven-naturally/