Při přípravě čaje lze udělat hned několik chyb. Pravá chuť a aroma pak nikdy nevyniknou

Čaj, který je správně uvařený, může chuťové pohárky opravdu polechtat. Osvěží, některé druhy zvyšují koncentraci a upravují také hladinu cholesterolu v krvi. Někteří lidé si nemohou představit ráno bez lahodného hrnku tohoto nápoje. Čaj ale může být mnohem chutnější, když budete vědět, jak ho uvařit. Víte, jaké druhy se vaří na kolik stupňů?

Záleží na teplotě vody, kterou pak čaj zalijete

Chuť a vůně čaje budou záviset nejen na kvalitě konkrétního čaje, ale také na tom, na jakou teplotu uvaříte vodu. Čaj by se totiž nikdy neměl zalévat vroucí vodou, protože jinak ztratí cenné vlastnosti. Bohužel je to jedna z největších chyb, které se lidé dopouštějí. Jak tedy nejlépe uvařit vodu na zalití čaje? Na černý čaj budete potřebovat teplotu pouze 95 stupňů.

Doporučený článek:  Tradiční český vývar může dostat úplně nový rozměr. Nechte se inspirovat recepty našich sousedů

Na červený stačí 90 stupňů, zelený čaj potřebuje o 10–20 stupňů méně. Bílý čaj pak můžete zalít vodou o teplotě 60–80 stupňů Celsia. Jak ale zajistit, aby voda měla optimální teplotu? Společně s čajem byste v kvalitním obchodě měli dostat také návod, na kterém bude všechno popsáno. Aby teplota vody po zalití neklesla, je nejlepší nejdříve nalít vodu, aby se teplo dostalo do stěn hrnku.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak dlouho můžete louhovat čaj?

Nejen teplota vody, ale také doba louhování ovlivní výslednou chuť nápoje. Z listů byste měli dostat jen to nejlepší. Černý čaj tak louhujte maximálně 3 minuty, stejně tak i červený. Ovocný potřebuje 4–5 minut, bílému stačí pouze 2 minuty. Samozřejmě to bude záležet také na vás, jak silný čaj máte rádi. U zeleného čaje pak platí, že čím déle se bude louhovat, tím vyšší koncentraci polyfenolů bude obsahovat.

Doporučený článek:  Tulipány ve váze vydrží déle čerstvé díky správnému řezu a obohacení vody

Kromě klasického čaje můžete také zalít sušené bylinky nebo květiny. Hřebíčkem, vanilkou nebo zázvorem si můžete čaj skvěle dochutit. Čaj s těmito surovinami vás skvěle zahřeje, takže se bude hodit především v zimě. Je docela umění udělat si skvělý čaj, protože záleží na mnoha faktorech.

Zdroj: https://www.ohhowcivilized.com/how-to-correctly-brew-a-cup-of-tea/