Skladování medu má několik pravidel

Med je základem mnoha kuchyní a je užitečným sladidlem pro jídlo i nápoje. Skvělá zpráva je, že se prakticky nikdy nezkazí a jeho skladování je velmi snadné. Bát se nemusíte ani zakaleného nebo krystalizovaného medu, existují způsoby, jak to napravit. Med je tak výjimečný, že ho můžete i zamrazit. Jak tedy med skladovat, abychom z něj vytěžili co nejvíce zdravotních a chuťových benefitů?

Skladování medu

Co se týče skladování, je med jednou z nejjednodušších potravin ve vaší spíži. Jednoduše ho uchovávejte ve vzduchotěsné skleněné nádobě při pokojové teplotě, mimo přímé sluneční světlo. Doporučujeme používat originální nádobu, do které byl med stáčen. Dobře však bude fungovat jakákoli skleněná nebo plastová nádoba vhodná pro skladování potravin. Neskladujte med v kovu, protože by mohl zoxidovat.

Doporučený článek:  Jablečný nápoj osvěží a doplní vitaminy
Zdroj obrázku: Freepik

Med není nutné chladit, ani když už je otevřený. Ve skutečnosti je i mnohem snazší s ním pracovat, pokud tak neučiníte, protože nízká teplota způsobí, že ztuhne. To ztěžuje jeho použití a budete ho muset zahřát, abyste jej dostali zpět do tekutého stavu. Med může být také zmrazený, ale opravdu to není potřeba, protože ve spíži vydrží bez problémů několik let.

Vyvarujte se horka a vlhkosti

Jedna z mála věcí, která by mohla medu uškodit, je vystavení ho teplu a vlhkosti uvnitř nádoby. Ideální je běžná pokojová teplota. Pokud má váš dům tendenci se zahřívat, najděte ve spíži co nejchladnější místo. Neukládejte med do blízkosti kamen a spotřebičů, které vydávají teplo (např. rychlovarná konvice, mikrovlnka).

Doporučený článek:  Okurky si snadno můžeme vypěstovat i na malém balkoně
Zdroj obrázku: Freepik

Abyste zabránili zavedení vlhkosti do medu, ujistěte se, že je nádoba dostatečně pevně zavřena. Také se pokaždé ujistěte, že lžíce, kterou nabíráte med, je suchá a čistá. I malé množství vody může podporovat fermentaci – tak se vyrábí medovina. Pro vaše kuchyňské potřeby je to však méně žádané a ve skutečnosti to může snížit kvalitu medu.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/how-to-store-honey-1807772