V bylinkové zahrádce nesmí chybět šalvěj. Poznejte její zázračné účinky na zdraví

Šalvěj je bylinka, kterou se vyplatí pěstovat na zahradě. Nejen proto, že dobře vypadá, ale i pro její skvělé vlastnosti. Ze šalvěje si můžete připravit nálev, který vyléčí mnoho neduhů. Šalvěj poznáte podle stříbřitě zelených listů a fialových květů. Má silné aroma a zemitou chuť, proto se používá jen v malém množství.

Obsahuje spoustu prospěšných látek

Tato rostlina je obzvláště bohatá na vitamín K. Dále obsahuje malé množství hořčíku, zinku, mědi a vitamínů A, C a E. Dále dodá kyselinu kávovou, kyselinu chlorogenovou, kyselinu rozmarýnovou, kyselinu ellagovou a rutin. Obsahuje přes 160 různých polyfenolů, které mají silný antioxidační účinek, snižují riziko rakoviny a zlepšují mozkové funkce, zejména paměť.

Šalvěj má také antibakteriální a protizánětlivé účinky. Toho lze využít pro zdraví ústní dutiny, při léčbě infekcí krku, zubních abscesů, zánětů dásní a vředů v ústech. Tato rostlina může také snížit hladinu cukru v krvi a hladinu špatného cholesterolu. Používá se při léčbě průjmu a ke snížení intenzity a frekvence klimakterických příznaků.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak nálev připravit?

Nejčastěji se používají listy šalvěje, méně často kořen nebo květy. Lze ji přidat do pokrmů ke zvýraznění chuti, nejlepším způsobem je ale příprava nálevu ze sušených nebo čerstvých listů. Takový nálev se používá jako kloktadlo, zmírňuje bolest a záněty v ústech a také zápach z úst. Doporučuje se omývat s ním afty a rány na pokožce. Pití nálevu pomáhá při těhotenských nevolnostech a podporuje laktaci.

K přípravě nálevu stačí zalít dvě lžičky byliny vroucí vodou a nechat 10 minut odstát. Pro silnější účinek můžete listy několik minut povařit. Konzumace velkého množství šalvěje se ale nedoporučuje, jelikož může způsobit srdeční problémy, záchvaty, zvracení a poškození ledvin. Za bezpečné se považuje až šest šálků denně. V případě esenciálního oleje je maximální bezpečná dávka 12 kapek.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/sage