5 nejhorších potravin, které zničí játra. Uškodit jim dokonce může i zelenina

Ledviny jsou důležitým orgánem s mnoha životně důležitými funkcemi, především odstraňují odpadní látky ze stravy a přebytečnou vodu, regulují krevní tlak a udržují minerály v těle v harmonii. Produkují hormony a zbavují tělo toxinů. Lidé často ledviny zbytečně zatěžují konzumací určitých potravin, které to jsou?

1.    Sůl a slané pochutiny

Doporučená denní dávka soli je pro dospělého 5 gramů, což přibližně odpovídá ploché lžičce. Ve vyspělých zemích lidé zkonzumují denně dvojnásobek nebo trojnásobek tohoto množství, protože sůl se používá jako dochucovadlo a konzervační látka. Nadto jsou oblíbené slané pochutiny. Nadměrné množství soli však tělu škodí, ledvinám obzvláště. Při vaření jsou namísto soli vhodnější bylinky, slané zobání lze vyměnit za zeleninové občerstvení.

Doporučený článek:  Svým žákům dávám záměrně náročné písemné práce, které nemohou zvládnout, říká jejich učitelka

2.    Kouření

Dlouhodobé kouření poškozuje vnitřní orgány, ledviny nevyjímaje. Cigaretový kouř je vysoce karcinogenní, k tomu nikotin a další nebezpečné látky zvyšují riziko rozvoje aterosklerózy a přispívají k propuknutí onemocnění ledvin.

Zdroj obrázku: Freepik

3.    Pokrmy z rychlého občerstvení

Sůl, chemické přísady, tuky. Kombinace, která je obsahem pokrmů ze stánků rychlého občerstvení. Toto jídlo zatěžuje fungování organismu, ledviny spolu s játry jsou následkem tohoto stravování přetíženy odbouráváním toxinů.

4.    Nadměrná konzumace bílkovin

Bílkoviny jsou základem zdravého jídelníčku, ale ani s nimi se to nesmí přehánět. Často k tomu dochází při držení takzvaných proteinových diet, které stojí na konzumaci bílkovin. Důsledkem těchto diet je sice pár kilo dole, ale také poškození ledvin. Kromě toho bílkovinné potraviny často obsahují fosfáty, což je další riziko pro ledviny. Správný jídelníček musí obsahovat bílkoviny, komplexní sacharidy, tuky, vitamíny a minerály.

Doporučený článek:  Řešit bolest hlavy prášky je zbytečné. Jednoduchá masáž přinese rychlou úlevu i zklidnění

5.    Zelenina s vysokým obsahem šťavelanů

Špenát, rebarbora nebo červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny, ale obsahují šťavelany, oxaláty, které mají na ledviny neblahý vliv a způsobují rozvoj ledvinových kamenů. Lidé trpící na ledviny se musí těchto druhů zeleniny vzdát.

Zdroj: https://www.piedmont.org/living-better/be-aware-of-kidney-damaging-foods