Sporák nebo mikrovlnná trouba slouží k vaření a ohřevu pokrmů, myčka nádobí na mytí talířů, skleniček, příborů a hrnců. Běžně tomu tak je, ale v poslední době se rozšiřuje trend vaření v myčce. Pro někoho zcela absurdní činnost je považovaná skupinou stoupenců za ekologický hit, který šetří čas a energie zároveň. Výrobci myček považují tento způsob vaření za hazard a doporučují používat spotřebiče dle návodu k použití. Má vaření v myčce smysl a jak probíhá?
Nápad, který přinesl nový trend
Před více než deseti lety dostala italská food bloggerka bláznivý nápad, když byla myčka poloprázdná a krabička s jídlem ležela na lince. Ano! Lisa vložila pokrm ve vzduchotěsné nádobě do myčky a spustila mycí program. Netrvalo dlouho a vznikla první kuchařka Vaření v myčce (Cucinare in lavastoviglie), která dodnes inspiruje mnoho následovníků a následovnic k přípravě pokrmů v myčce. Bláznivý nápad přinesl Lise velkou popularitu, dnes je známá svými pořady v televizi i na internetu.
Celosvětový trend nabírá na síle
Před lety by těžko někoho napadlo, že se tento okrajový nápad rozšíří do celého světa a stane se doslova novým trendem ve vaření. A nejde jen o laiky, kteří si takto připravují jídlo doma nebo zavařují kompoty, vaření v myčce preferují současně někteří profesionální kuchaři, kteří si pochvalují styl sous-vide, což je vaření pokrmů ve vakuu pomocí plastového sáčku, ze kterého se vysaje vzduch a zataví. Takto připravené maso nebo jiné ingredience se následně připravují ve vodní nebo parní lázni, což je obdoba mycích programů v myčce, protože mají řízenou teplotu. Zastánci tohoto způsobu vaření navíc zdůrazňují ekologickou a ekonomickou stránku, kdy se vaří i myje nádobí současně.
Vaření, zavařování i ohřev
A co se v myčce připravuje? Zkušenostmi protřelí uživatelé doporučují připravovat libové maso, ryby, měkkou zeleninu nebo ovoce, naopak se nedoporučuje vařit v myčce červené maso nebo tvrdou zeleninu, jako jsou brambory nebo červená řepa. Pokrmy musí být uloženy do pevných fóliových sáčků nebo uzavíratelných sklenic. Vždy je však nutné počítat se škodami, na které upozorňují výrobci myček. Během mycího programu může dojít k protržení sáčku nebo vylití obsahu a poškození zařízení. Výrobci vaření v myčce zásadně nedoporučují a je nutné se řídit pouze informacemi, které jsou uvedené v návodu k obsluze daného spotřebiče.
Zdroj: https://www.choice.com.au/home-and-living/kitchen/dishwashers/articles/can-you-cook-dinner-in-your-dishwasher