Vejce lze připravit na tisíc způsobů. Na tyto kombinace ale raději zapomeňte

Vejce jsou pokladnicí zdravých bílkovin, cenných antioxidantů, ale také vitamínů a minerálů. Pokud se chystáte uvařit si vejce, rozhodně byste je neměli konzumovat spolu s rybami či bramborami. Jakým dalším kombinacím byste se měli raději vyhnout a proč?

Živiny obsažené ve vejcích

Vejce je možno připravit na nespočet způsobů. Mezi nejoblíbenější patří vejce naměkko, na hniličku, natvrdo, míchaná vajíčka, volské oko či luxusní vejce Benedikt. Vejce jsou zdrojem plnohodnotných a lehce stravitelných bílkovin, vitamínů A, D, E, K a množství vitamínů skupiny B. Vaječný protein obsahuje komplexní sadu endogenních aminokyselin. Tyto aminokyseliny si lidský organismus neumí sám vyrobit, ale pro správnou funkci našeho těla jsou velmi důležité. V neposlední řadě vejce obsahuje potřebné minerály jako draslík, vápník, měď, jód i mangan.

Zdroj obrázku: Freepik

S jakými produkty bychom vejce neměli kombinovat?

Brambory

Vejce s bramborami nejsou vhodnou kombinací, protože brambory zamezují vstřebávání železa a vápníku z vajec. Kvůli tomu se prodlouží trávení této potraviny a vy můžete pocítit nepříjemné nadýmání a těžkost v žaludku po dlouhou dobu.

Maso, uzeniny a sýr

Tělo určitě potřebuje dostatek bílkovin, ale pokud jich do trávicí soustavy dodáte mnoho najednou, bude to spíše ku škodě. Nejen že tímto pokrmem zatížíte funkci ledvin, ale prodloužíte si tak zbytečně i proces trávení.

Ryba

Jelikož je ve vejcích obsažen avidin, tedy živočišný protein, není vhodné jíst vejce společně s rybami. Tento protein totiž zabraňuje organismu vstřebávání prospěšného vitamínu B7, který je v rybách hojně zastoupen.

Majonéza a máslo

Zde není důležité množství bílkovin jako v předchozích příkladech, zde je nebezpečný živočišný tuk. Pokud si dáte jedno vejce zalité majonézou, určitě vám žádné nebezpečí nehrozí, ale sníst velké množství tohoto pokrmu může mít neblahé následky na vaše zdraví.

Zdroj: https://kalingatv.com/miscellany/foods-you-should-avoid-eating-with-eggs/