Těstoviny patří mezi nejoblíbenější přílohy i součásti pokrmů po celém světě. Nezáleží na tom, jaké z nich máte nejraději, protože existují desítky druhů. Vodu, ve které si těstoviny uvaříte, byste ovšem neměli vylévat do dřezu. Místo toho si ji uchovejte a použijte na něco dalšího. Ukážeme vám pár tipů a triků, jak můžete tuto tekutinu velmi efektivně využít ve své domácnosti.
Základ pro jiná jídla
Voda po těstovinách obsahuje dost škrobu a soli. Z tohoto důvodu ji můžete velmi dobře využít pro zahuštění omáček nebo z ní můžete rovnou uvařit polévku. Bude mít velmi jemnou a bohatou chuť. Voda z těstovin se ovšem skvěle hodí také na pečení. Když ji přidáte do kynutého těsta pro pizzu nebo chléb, pochutnáte si na mnohem lepším pokrmu. Škrob totiž zlepší strukturu těsta.
Hnojivo pro rostliny
Tekutinu můžete velmi efektivně použít také pro hnojení rostlin doma i na zahradě. Musíte si však pamatovat, že voda nesmí být osolená. Sůl není pro rostliny vhodná a může je velmi snadno zničit. Jestli je uvaříte v nesolené vodě, nechte ji po vaření vychladnout a použijte ji při zalévání zahrady nebo pokojových rostlin. Škrob bude fungovat jako přírodní hnojivo.
Údržba domácnosti
Budete se divit, ale voda po těstovinách je ideální pro mytí nádobí. Jestli máte ve dřezu něco hodně mastného, namočte toto nádobí do těstovinové vody, nechte ho odmočit a teprve poté nádobí umyjte jako obvykle. To samé platí také pro připálené nádobí nebo kousky, na kterých je dobře zaschlé jídlo. Tato tekutina totiž uvolní všechny nečistoty a mastnotu.
Péče o tělo
Nakonec můžete vodu po uvaření těstovin použít také pro vlastní krásu. Když si z ní uděláte koupel na nohy, zbavíte se odumřelé pokožky. Navíc působí velmi dobře na tvrdé paty a pokožku na chodidlech. Použít ji můžete také jako přírodní kondicionér na vlasy. Stačí, když si s ní opláchnete vlasy, necháte nějakou dobu působit a potom si vlasy opláchnete čistou vodou.
Zdroj: https://www.bonappetit.com/story/save-your-pasta-water