V minulosti byly bobkové listy součástí snad každé domácí lékárničky. V dnešní době tuto bylinu používáme hlavně v kuchyni při vaření. Je to ale chyba, neboť má blahodárné účinky na naše zdraví. Při jakých bolestech bobkový list pomůže a kdy může být nebezpečný?
Co je to bobkový list?
Tento známý lístek pochází z vavřínu vznešeného. Původem je tato rostlina z Malé Asie. Dnes roste například ve Středomoří, nejběžněji se k nám dováží z Turecka. Jako bylina při vaření se hojně využívá k dochucování omáček, kyselých jídel, pod maso nebo při zavařování.
Bobkový list a jeho léčebné vlastnosti
Milovníci přírodní medicíny tento zelený zázrak používají dodnes. Odvar z bobkového listu je bohatým zdrojem vitamínů A, B a C. Mimo tyto vitamíny obsahuje také mnoho minerálních látek, jako je vápník, železo, draslík, ale i zinek. Odvar z této byliny je vhodný při trávicích problémech. Pomáhá čistit tělo od toxinů a také reguluje hladinu cukru v krvi. Stejně jako máta také čaj z bobkového listu zahřívá organismus, takže má léčebné vlastnosti také při rýmě a nachlazení. Látky z bobkového listu působí lehce sedativně, takže se nedoporučuje podávat malým dětem a těhotným ženám.
Jak si vyrobit domácí tinkturu?
Pro výrobu domácího léčebného nápoje budete potřebovat 30 g čerstvých bobkových listů a 300 ml 60% alkoholu. Listy nakrájejte na malé kousíčky a zalijte ve sklenici alkoholem. Sklenici pevně uzavřete a nechte při pokojové teplotě louhovat po dobu nejméně 10 dnů. Po této době výluh sceďte a nechejte ve skleněné nádobě.
Na co tinktura z bobkového listu pomáhá?
Tuto blahodárnou tinkturu můžete užívat dvěma způsoby. Za prvé jako mazadlo na klouby a bolestivá místa. Také lze tinkturu zředit s vodou a využívat ji jako bylinný sirup. Doporučuje se používat 3× denně asi 10 kapek rozpuštěných ve vodě před jídlem.
Zdroj: https://www.iamcountryside.com/self-reliance/reap-bay-leaf-benefits/