Zelené a nezralé brambory obsahují vyšší dávku solaninu

Brambory jsou velmi zdravé, pokud jsou čerstvé. Doma bohužel můžete mít i brambory, které povedou k nepříjemným zdravotním problémům. Solanin je toxická látka, která se nachází v zelených bramborách. Při konzumaci většího množství této látky může dojít k otravě jídlem, zánětům ledvin, ale také ke kómatu a smrti. Jak poznat nebezpečné brambory?

Solanin je extrémně nebezpečný

Solanin je organická chemická sloučenina, která se může nacházet v některých bramborách. Jedná se o toxický glykoalkaloid vzniklý z trisacharidu solatriózy a glykosidu solanidinu. Ve vysoké koncentraci se nachází ve výhoncích rostlin. Konzumace velkého množství (nebo poměrně malého u dětí) může způsobit vážné gastrointestinální problémy. Mezi příznaky otravy solaninem patří:

  • nevolnost a zvracení,
  • koliky,
  • průjem,
  • problémy centrálního nervového systému, kóma, křeče nebo oběhové selhání (v případě těžké otravy solaninem).
Doporučený článek:  Větší psi jsou inteligentnější. Lépe reagují na výcvik a dobře se učí

Příznaky obvykle pocítíte během 4–14 hodin po konzumaci. Brambory nejsou jediné, které obsahují solanin, a proto byste si měli dávat pozor na to, jakou zeleninu konzumujete. Chyba není v samotné zelenině, ale předčasném sběru nebo nesprávném skladování. V každém případě se přítomnost solaninu projevuje zelenou barvou, se kterou jste se mohli setkat u brambor nebo nezralých rajčat či paprik.

Zdroj obrázku: Freepik

Riziko otravy je nejvyšší na jaře

Špatně skladované brambory na jaře začnou klíčit, což povede ke vzniku solaninu v plodech. K tomu samému dochází při pěstování rajčat a paprik. Mnoho lidí si je chce vychutnat brzy a sbírá i nezralé plody, které jsou pro lidské zdraví škodlivé a velmi nebezpečné. Jakmile uvidíte zelená rajčata nebo naklíčené brambory, nikdy byste takovou zeleninu neměli konzumovat.

Doporučený článek:  Máta v létě osvěží a uleví při trávicích obtížích

Jak správně skladovat brambory?

Jistě nechcete brambory zbytečně vyhazovat. Jedinou možností, jak toho dosáhnout, je správné skladování. Proces klíčení bude minimální, když je uložíte na chladné a tmavé místo. Ideální je spíž nebo sklep. Vždy je uložte do košíku nebo papírového sáčku. Plastové sáčky nejsou dobrým řešením, protože nezajišťují správnou cirkulaci vzduchu.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/are-green-potatoes-harmful, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6338654/, https://www.canr.msu.edu/news/solanine_poisoning_how_does_it_happen, https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-green-potatoes, https://www.healthline.com/nutrition/how-to-store-potatoes