Zelené a nezralé brambory obsahují vyšší dávku solaninu

Brambory jsou velmi zdravé, pokud jsou čerstvé. Doma bohužel můžete mít i brambory, které povedou k nepříjemným zdravotním problémům. Solanin je toxická látka, která se nachází v zelených bramborách. Při konzumaci většího množství této látky může dojít k otravě jídlem, zánětům ledvin, ale také ke kómatu a smrti. Jak poznat nebezpečné brambory?

Solanin je extrémně nebezpečný

Solanin je organická chemická sloučenina, která se může nacházet v některých bramborách. Jedná se o toxický glykoalkaloid vzniklý z trisacharidu solatriózy a glykosidu solanidinu. Ve vysoké koncentraci se nachází ve výhoncích rostlin. Konzumace velkého množství (nebo poměrně malého u dětí) může způsobit vážné gastrointestinální problémy. Mezi příznaky otravy solaninem patří:

  • nevolnost a zvracení,
  • koliky,
  • průjem,
  • problémy centrálního nervového systému, kóma, křeče nebo oběhové selhání (v případě těžké otravy solaninem).
Doporučený článek:  Život s kočkou přináší mnoho trablů i skvělých momentů. Naučte se jí správně porozumět

Příznaky obvykle pocítíte během 4–14 hodin po konzumaci. Brambory nejsou jediné, které obsahují solanin, a proto byste si měli dávat pozor na to, jakou zeleninu konzumujete. Chyba není v samotné zelenině, ale předčasném sběru nebo nesprávném skladování. V každém případě se přítomnost solaninu projevuje zelenou barvou, se kterou jste se mohli setkat u brambor nebo nezralých rajčat či paprik.

Zdroj obrázku: Freepik

Riziko otravy je nejvyšší na jaře

Špatně skladované brambory na jaře začnou klíčit, což povede ke vzniku solaninu v plodech. K tomu samému dochází při pěstování rajčat a paprik. Mnoho lidí si je chce vychutnat brzy a sbírá i nezralé plody, které jsou pro lidské zdraví škodlivé a velmi nebezpečné. Jakmile uvidíte zelená rajčata nebo naklíčené brambory, nikdy byste takovou zeleninu neměli konzumovat.

Doporučený článek:  Meloun perfektně osvěží a vynikne v salátu i smoothie. Jeho konzumace ale může uškodit

Jak správně skladovat brambory?

Jistě nechcete brambory zbytečně vyhazovat. Jedinou možností, jak toho dosáhnout, je správné skladování. Proces klíčení bude minimální, když je uložíte na chladné a tmavé místo. Ideální je spíž nebo sklep. Vždy je uložte do košíku nebo papírového sáčku. Plastové sáčky nejsou dobrým řešením, protože nezajišťují správnou cirkulaci vzduchu.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/are-green-potatoes-harmful, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6338654/, https://www.canr.msu.edu/news/solanine_poisoning_how_does_it_happen, https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-green-potatoes, https://www.healthline.com/nutrition/how-to-store-potatoes