Šťavnatým jahodám málokdo odolá. Někteří lidé by se jim přesto měli vyhnout

Jahody jsou příjemně sladké a hodně lidí se těší na léto jen proto, aby si je mohli vychutnat. Jejich červená barva svádí k tomu, abychom si je utrhli z keříku, jakmile získají své charakteristické zbarvení, i když nejsou ještě zcela zralé. Bohužel v tomto stavu mohou způsobit nepříjemné alergie. Jaké výhody má konzumace jahod a kdo by je naopak jíst neměl?

Jahody jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty

Jahody jsou obrovským zdrojem vitamínu C, který je pozitivní pro imunitní systém. Tři jahody dodají stejné množství vitamínu C jako šťáva z jednoho citronu a dvě hrsti jahod poskytnou doporučené množství vitamínu C a antioxidantů. Stejně jako další druhy bobulí obsahují hodně antioxidantů. To je hlavní důvod, proč byste je měli konzumovat. Musíte si vždy jen počkat, dokud nebudou dokonale zralé, červené a sladké.

Zdroj obrázku: Freepik

Vlastnosti jahod

Jahody mají velmi pozitivní vliv na práci sleziny a slinivky břišní. Chrání díky tomu naši imunitu a podporují trávení. Jestli trpíte poruchami močových cest, jahody pro vás budou skvělou podpůrnou léčbou při těchto problémech. Díky obsahu vitamínu C a křemíku napomáhají obnově cév a pojivové tkáně. Posílit s nimi můžete také své zuby a dásně. Jahodu rozřízněte napůl, potřete s ní zuby a dásně. Nechte 45 minut působit a poté si vypláchněte ústa vlažnou vodou.

Pro koho nejsou jahody vhodné?

Jahody jsou velmi zdravé a prospěšné pro naše zdraví, ale bohužel ne pro všechny. Existuje mnoho lidí, kteří jsou na toto ovoce alergičtí. Jahody škodí také lidem s alergií na salicyláty. Konzumovat by je neměli ani jedinci, kteří užívají betablokátory nebo mají syndrom dráždivého tračníku. Jestli máte zánět střev nebo jiné zažívací problémy tohoto typu, jahodám byste se nějakou dobu měli také vyhýbat. Pro všechny ostatní by se ale měly stát nedílnou součástí jídelníčku.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/271285