Zelenina je zdravá, tyhle druhy ale ledviny nenávidí. Nadměrná konzumace je může poškodit

Zelenina sice patří mezi produkty, které jsou pro naše zdraví vhodné, záleží ale na druhu. Některé totiž mohou škodit ledvinám, které pak budou mít o dost těžší práci. Patří mezi jedny z nejdůležitějších orgánů, které potřebujeme. Je potřeba o ně pečovat, což můžeme tím, že nebudeme jíst nadměrné množství některé zeleniny. Zvlášť pokud máme s ledvinami problémy.

Jak může zelenina ledvinám škodit?

Zelenina je velmi zdravá, což dokazují všichni, kterých se na to zeptáte. Bohužel v případě, že máte problémy s ledvinami, na ně může mít neblahý vliv. Například nadměrné množství špenátu nebo kysaného zelí může ledvinám způsobit velký šok, přestanou pracovat a v těle vám budou zůstávat toxiny a škodlivé látky. Jaké další potraviny nejsou pro lidské tělo vhodné?

Doporučený článek:  Sladké sny popřejí oblíbené bylinky. Pomohou lépe usnout a zapomenout na každodenní starosti

Mezi první patří červená řepa. Je sice extrémně zdravá, obsahuje spoustu vitaminů a také draslík nebo hořčík. Ale bohužel také oxaláty, které škodí našemu zdraví. Další sloučeniny, které jsou v řepě, mohou navíc způsobit vznik ledvinových kamenů. Další potravinou je kysané zelí. Do této problematické zeleniny patří také mrkev, která je velmi oblíbená nejen u dětí.

Zdroj obrázku: Freepik

Ledviny můžete pravidelně detoxikovat

Mrkev je vhodná do zeleninových salátů nebo nápojů, obsahuje cenné vitaminy i minerály. Obsahuje ale také cukr, který ve velkém množství může způsobit ledvinám problémy. Z podobného důvodu není vhodné konzumovat ani velké množství špenátu. Vápník podporuje tvorbu ledvinových kamenů, navíc je také plný soli a kyseliny šťavelové.

Doporučený článek:  Setkání s kopřivou není vždy příjemné. Žahavé listy však skrývají hotové bohatství

Tu najdete mimo jiné také v rebarboře, ze které lidé rádi pečou dorty nebo jiné dezerty. Můžete si ji také zamrazit, ale kvůli obsahu kyseliny šťavelové není vhodná pro ty, kteří se potýkají s chronickými ledvinovými onemocněními. Dbejte hlavně na rozmanitou stravu a nejezte jeden druh zeleniny ve větším množství.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/rhubarb-leaves, https://healthyeating.sfgate.com/carrots-cilantro-good-kidneys-7711.html, https://www.seattletimes.com/seattle-news/health/do-beets-raise-the-risk-of-kidney-stones/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268643/, https://www.stylecraze.com/articles/serious-side-effects-of-spinach/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-foods-are-bad-for-kidneys, https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-with-kidney-disease, https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-foods-are-bad-for-kidneys