
Zdroj obrázku: Freepik
Chladnička je klíčová pro uchování potravin a prodloužení jejich čerstvosti. Při správném skladování se vyhnete riziku růstu škodlivých mikrobů a znehodnocení potravin, což pomáhá předcházet plýtvání. Je nezbytné věnovat pozornost tomu, jak a kde jednotlivé potraviny ukládáte pro dosažení optimálních výsledků. K nejčastějším chybám dochází u dveří chladničky, kam rozhodně nepatří vajíčka. Jaké další potraviny se nesmí ukládat na toto exponované místo?
V čisté chladničce vydrží čerstvé déle
Jak docílit prodloužení čerstvosti potravin? Samotným uložením do chladničky rozhodně ne, protože tento spotřebič potřebuje potřebnou péči spočívající v pravidelné očistě. Základem je používání vzduchotěsných krabiček a nádob k uchovávání potravin nebo čerstvě uvařeného jídla, aby nedocházelo ke kontaminaci bakteriemi nebo pachy. Nadto se musí vnitřní prostor pravidelně čistit od rozlitých nápojů nebo jiného jídla, protože jen tak lze snížit riziko šíření různých patogenů.

Správné nastavení teploty i vhodné uložení
Do chladničky se ukládají čerstvé potraviny, ideální je nastavit teplotu na 4–5 stupňů Celsia, u mrazničky pak -15 stupňů Celsia. Při vyšších teplotách hrozí rozvoj nebezpečných bakterií nebo plísní způsobujících kažení potravin a následné zdravotní obtíže nebo otravy. Zásadní je také umět chladničku používat, nestačí jen otevřít dvířka a potraviny uložit tam, kde je místo. Například dveřní prostor je choulostivý na teplotní výkyvy a některé potraviny se tam nesmí ukládat.
Vajíčka ani maso do dveří nepatří
Určité potraviny potřebují optimální podmínky v podobě stálé nízké teploty, což platí především pro vajíčka, mléko nebo maso. Jak je tedy možné, že držák na vajíčka je právě ve dveřích? To, že jej výrobci umisťují právě do dvířek, nemá souvislost s tím, jestli se jedná o bezpečné řešení. Vajíčka jsou choulostivá, proto je vhodnější umístění do spodní části nebo do zeleninového oddílu. Obdobně otevřené krabicové mléko nepatří do dvířek, ale do zadní části prostředního fochu. Taktéž maso, ryby nebo mořské plody se nesmí umisťovat do dvířek, nýbrž do střední nejchladnější části. A jaké potraviny do dvířek mohou? Dochucovadla, kečup, hořčice, ale také otevřené džusy nebo minerální vody.
Zdroj: https://www.eatingwell.com/article/7937278/foods-you-should-never-store-in-the-refrigerator-door/