Připravte si domácí čističe na koberce, díky kterým budou zářit jako nové

Udržování koberce čistým a bez skvrn může být výzvou, zejména v domácnostech s dětmi nebo domácími mazlíčky. Komerční čisticí prostředky na koberce mohou být drahé a obsahovat chemické látky, které nechcete ve svém domě. Naštěstí existují domácí čističe na koberce, které jsou cenově dostupné, ekologické a účinné. Zde je několik receptů na domácí čističe, které můžete vyzkoušet:

1. Jednoduchý ocet a voda:

Ocet je skvělým přírodním čističem a může být použit i na koberce. Smíchejte jednu část bílého octa s jednou částí vody. Tuto směs nalijte do rozprašovače a rovnoměrně rozprašte na skvrnu na koberci. Nechte směs působit několik minut a poté ji setřete čistým hadříkem. Ocet pomůže rozpustit skvrny a neutralizovat zápach.

Doporučený článek:  Nízkokalorické dezerty a nápoje zaženou chutě na sladké zdravě

2. Jedlé sody:

Jedlá soda je dalším účinným domácím čističem na koberce. Posypte jedlou sodou rovnoměrně přes skvrnu a nechte ji působit alespoň 15 minut. Poté koberec důkladně vysajte. Jedlá soda pomáhá absorbovat skvrny a odstranit zápach.

Zdroj obrázku: Freepik

3. Mýdlo na nádobí a teplá voda:

Tento jednoduchý recept je ideální pro odstranění mastných skvrn. Smíchejte jednu čajovou lžičku mýdla na nádobí (bez barvy nebo vůně) s jednou šálkem teplé vody. Tuto směs naneste na skvrnu a jemně ji setřete hadříkem. Poté koberec opláchněte čistou vodou a usušte.

Doporučený článek:  Mražení potravin předejde plýtvání a vytvoří zásoby na horší časy

4. Borax a kukuřičný škrob:

Borax a kukuřičný škrob mohou být použity k odstranění mastných skvrn. Smíchejte dvě části boraxu s třemi částmi kukuřičného škrobu. Tuto směs posypte na mastnou skvrnu a nechte ji působit několik hodin. Poté koberec důkladně vysajte.

5. Eukalyptový olej:

Eukalyptový olej má nejen příjemnou vůni, ale také dezinfekční vlastnosti. Smíchejte jednu čajovou lžičku eukalyptového oleje s jednou šálkem teplé vody. Tuto směs použijte k odstranění skvrny a zápachu z koberce. Po ošetření nechte koberec dobře vyschnout.

Doporučený článek:  Mravenci nesnesou specifické pachy. Vyhnat je z domova lze i úklidem

Pamatujte, že před použitím jakéhokoli čisticího prostředku na koberce byste měli provést testovací ošetření na malé, neviditelné části koberce, abyste se ujistili, že nedojde k poškození nebo změně barvy. Použijte tyto domácí čističe s opatrností a důkladně opláchněte a usušte koberec po použití. S těmito jednoduchými recepty můžete udržet svůj koberec čistým a osvěženým bez nutnosti používat agresivní chemikálie.

Zdroj: https://www.popsugar.com/smart-living/homemade-carpet-cleaner-26558849