Správně nakrmit kočku není jednoduché. Škodí jak nedostatek potravy, tak její nadměrné dávky

Máte doma kočku, případně uvažujete o tom, že si nějakou pořídíte? Pak jste se už určitě někdy zamysleli nad tím, kolikrát denně by měla kočka jíst. Častá, hojná a nevhodná jídla mohou našim čtyřnohým miláčkům ublížit. Překrmování vede k obezitě a v důsledku toho se u koček může rozvinou i cukrovka, onemocnění pohybového aparátu a ledvin.

Domácí kočky jí jinak než v přírodě

Kočky jsou šelmy, které milují lov. Ve volné přírodě loví i dvacetkrát denně. Domácí mazlíčci však vedou mnohem méně aktivní životní styl, takže jejich kalorické výdaje jsou nižší. Množství krmiva, které by kočka měla sníst, závisí na jejím věku, váze, fyzické aktivitě, zdraví a plemenu, ale i na typu krmiva. Koťata do osmi týdnů věku by měla konzumovat kotěcí mléko nebo jeho náhražky. Od tří do čtyř týdnů je vhodné zařazovat suché krmivo namočené ve vodě a po osmém týdnu už by mělo dojít i úplnému odstavení od kojení.

Doporučený článek:  O čisté čalounění se postaráte i bez speciálního vybavení. Se správným postupem zmizí i největší fleky

Dospělé kočky lze krmit suchým nebo mokrým krmivem a nebo obojím. V případě suchého krmiva by kočka měla sníst asi 120–140 g denně ve čtyřech až pěti porcích. Kočka krmená výhradně vlhkým krmivem potřebuje 350–400 g denně ve třech až čtyřech porcích. Pokud kočka nesní celou porci najednou, je důležité zbylé maso umístit do chladničky, aby se nekazilo.

Kombinovaný způsob krmení

Spousta majitelů se přiklání ke krmení třemi porcemi suchého krmiva a dvěma porcemi vlhkého krmiva denně. Pokud se rozhodnete pro takto kombinované krmení, v časných ranních hodinách kočce nasypte suché krmivo, před odchodem do práce 50 g vlhkého krmiva, v době nepřítomnosti nechte kočce další porci suchého krmiva a stejné množství jí dopřejte i po návratu domů. Večer jí můžete dát druhou část vlhkého krmiva.

Doporučený článek:  Sůl se vypořádá se skvrnami, využít lze v myčce i domácí kosmetice

Některé kočky sní jen tolik jídla, kolik potřebují. Jiné kočky jsou ale gurmánky, které jedí více, než jaký je jejich hlad. Problém bývá také s krmením kastrovaných koček, u kterých se mění hormonální rovnováha, zvyšuje se chuť k jídlu a zároveň klesá fyzická aktivita. Sledujte hmotnost koček a v případě potřeby zmenšete porce nebo zvolte méně kalorické krmivo.

Zdroj: https://www.vet.cornell.edu/departments-centers-and-institutes/cornell-feline-health-center/health-information/feline-health-topics/how-often-should-you-feed-your-cat