Bramborám se nemusíme vyhýbat ani při redukční dietě

Brambory jsou součástí jídel v různých formách. Většina lidí je má ráda a obvykle jsou doplňkem k masovým specialitám. Přinášejí spoustu výživových hodnot a na rozdíl od zdání neobsahují mnoho kalorií. Přesto mohou způsobovat přibývání na váze.

Konzumace brambor

Brambory se objevují na stolech v různých verzích. Chutnají také pečené a vařené, jakož i ve formě pyré. Perfektně se hodí k masu a omáčkám a jsou základem mnoha dalších jídel. Mluvíme o bramborových plackách nebo slezských nudlích. Už dlouho běží informace, že bychom se bramborám měli vyhýbat při hubnutí.

Doporučený článek:  Nadváha je pohromou pro páteř, vazy i klouby. Nepříjemné bolesti jsou jen začátek

Na rozdíl od zdání tato zelenina nemá vysoký obsah kalorií. Sto gramů brambor má asi 75 kalorií. Kromě toho jsou bohaté na mnoho vitamínů a minerálů. Obsahují mimo jiné draslík, fosfor, hořčík, vitamín C a vitamín B6 a vlákninu. Brambory jsou nechvalně známé hlavně přísadami, se kterými se podávají. Právě ty jim přidávají na kalorické hodnotě.

Zdroj obrázku: Freepik

Těmto přísadám se raději vyhněte

Jak již bylo řečeno, brambory jsou cennou zeleninou. K udržení štíhlé postavy stojí za to postarat se o správné stravovací návyky a zajistit tělu vyváženou stravu a poskytnout mu správné množství kalorií a živin. Není třeba vzdát se brambor ze strachu z přírůstku na váze. Je třeba věnovat pozornost pouze tomu, s čím je podáváme.

Doporučený článek:  Jasné signály, které prozradí, že má muž o ženu zájem

Doporučuje se vyhnout se máslu, smetaně a jiným tukům. Tyto přísady vedou ke zvyšování kalorií. Kromě toho je lepší vyhnout se mastným omáčkám a smažení brambor na olejích nízké kvality. Ideální je vařit celé hlízy se slupkou. Díky tomu si zachovají nejvíce vitamínů a minerálů. Kromě toho je lepší zvolit jejich napařování, a ne smažení. Při přípravě pyré stojí za to nahradit máslo a smetanu trochou mléka.

Zdroj: https://www.tablespoon.com/meals/sides/how-to-boil-potatoes, https://www.jpost.com/health-and-wellness/nutrition/article-724090, https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/does-potato-cause-weight-gain-an-expert-busts-the-myth/, https://www.healthline.com/nutrition/foods/potatoes, https://potatogoodness.com/nutrition/, https://cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_brambor, https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/weight-loss/the-right-way-to-cook-potatoes-to-make-them-easily-digestible-and-weight-loss-friendly/photostory/92522085.cms