Bramborová voda a droždí zpomalí šedivění vlasů

Šedivění je přirozený proces, který souvisí především se stárnutím. Šedé vlasy se objevují také u mladých lidí, a to kvůli nežádoucím změnám v těle. Příčiny předčasného šednutí vlasů však mohou být různé. Naštěstí existuje několik domácích triků, jak se s nimi vypořádat.

Přirozené šednutí

Šedivění je znakem stárnutí těla a je to naprosto přirozený proces. Ve struktuře vlasů množství melaninu vylučovaného v melanocytech klesá, což znamená, že rostoucí vlasy mají stále méně barviva a jsou šedé. Přirozené šedivění vlasů začíná ve věku od 30 do 40 let a zpočátku se vztahuje na vlasy na horní části hlavy a při spáncích.

Doporučený článek:  Dokonalý relax a sametově hebká pokožka: poznejte zázrak epsomské soli

V závislosti na predispozicích začíná šednutí v jiném věku u každé osoby, ale je silně geneticky ovlivněno. To znamená, že pokud rodičům rychle začaly šedivět vlasy, jejich děti mají šanci vidět své první šedé vlasy v podobném věku. Pokud proces šedivění začíná u mladých lidí před dosažením věku 30 let, může naznačovat nežádoucí procesy v těle, nedostatek vitamínů, abnormální stravu nebo nadměrný stres.

Zdroj obrázku: Freepik

Hlavní příčiny šedivění

Předčasné šedivění je primárně způsobené faktory souvisejícími s životním stylem a stravou. Bylo prokázáno, že nadměrný stres urychluje šedivění vlasů a lidé, kteří žijí v neustálém emocionálním napětí, stárnou rychleji. Souvisí to také se snížením produkce melaninu, a tedy s nežádoucí změnou barvy vlasů. Nesprávná strava, málo čerstvého ovoce a zeleniny – zdrojů vitamínů – také způsobuje rychlejší ztrátu přirozené barvy vlasů.

Doporučený článek:  Jakými způsoby lze úspěšně spálit břišní tuk

Existují domácí prostředky k obnovení přirozené barvy vlasů. Nejoblíbenější metoda je pití rozpuštěných pivních kvasnic. Živiny, které obsahují, posilují vlasy, brání jejich vypadávání a obnovují správnou barvu. Přístupná a levná metoda proti šedým vlasům je bramborová voda. Po uvaření brambor na večeři stojí za to ponechat si vodu, ve které se uvařily, a použít ji jako oplach na šedé vlasy.

Zdroj: https://www.health.harvard.edu/blog/hair-turn-gray-2017091812226, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6290285/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320288, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7048355/, https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/how-stress-causes-gray-hair