Skladování pečiva je velmi důležité, když si ho chcete užít po dlouhou dobu. V opačném případě ho velmi rychle vyhodíte a budete muset zaplatit za jiné. Naštěstí vám stačí jen pár jednoduchých a osvědčených triků, které prodlouží jeho životnost, a to dokonce i na několik týdnů. Neuvěříte, jak je to jednoduché a levné. Musíte jen znát základy ze života pečiva.
Skladujte ho ve správném obalu
Tohle je asi nejdůležitější. Asi nejlepší možností je chlebník, ale většina lidí ho nechce mít doma. Chrání pečivo před tvrdnutím, ale musíte ho postavit mimo přímé slunce. Další možností je látkový sáček (bavlněný nebo lněný), papírový nebo plastový sáček. Papírový je vhodný pro rychlou spotřebu a plastový není vhodný vůbec, protože se v něm pečivo zapaří. Proto je ideální použít látku.
Zmrazení pečiva
Víte, že pečivo nejste schopní sníst během pár dnů? Chléb, rohlíky a veškeré pečivo bez náplně můžete klidně hodit do mrazáku. V tomto případě se vám plastový sáček hodí, protože se do něj nedostane vysoká vlhkost z mrazáku. Důkladně ho uložte do plastového pytlíku, vytlačte veškerý vzduch a zavažte. V mrazáku vám vydrží pečivo i celé týdny.
Pokojová teplota
Zmrzlé pečivo nechte vždy rozmrznout při pokojové teplotě, ale mimo slunce. Čerstvé pečivo také skladujte o pokojové teplotě. Vždy mu musíte najít suché a stinné místo, protože sluneční paprsky mu příliš nesvědčí. Uložení do lednice by vás možná ani nenapadlo je to dobře. Jediné, co můžete uložit do lednice, je pečivo s krémem nebo jinou náplní, a to hlavně během letních měsíců.
Určete si místo jen na pečivo
Chcete-li prodloužit životnost těchto pochoutek, musíte je skladovat jinde než ostatní potraviny. Pečivo snadno absorbuje ostatní pachy kolem sebe, což není nic příjemného. Proto bude nejlepší, když mu najdete oddělené místo od ostatních surovin nebo ho uložíte na místo s potravinami, které nemají prakticky žádnou vlastní vůni. Tím ho ochráníte před nežádoucím aroma.
Zdroj: https://www.crustysbakery.com.au/4-ways-to-extend-the-shelf-life-of-your-bakery-products