Brukvovité zelenině je škoda se vyhýbat. Brokolice i květák patří mezi nejzdravější druhy vůbec

Zelí, květák, brokolice. Velice zdravá zelenina, kterou byste měli do své stravy zařazovat co nejčastěji. Ale platí to pro všechny? Jsou skupiny lidí, které by se jí raději měly vyhnout. Například lidé, kteří mají problémy se štítnou žlázou nebo kojící matky. Jak to s ní tedy je?

Co nám dá brukvovitá zelenina?

Mezi tuto zeleninu plnou vitamínů patří všechny druhy zelí, květák, brokolice, tuřín, červená řepa, ředkev nebo kapusta. Je považována za mimořádně cennou zeleninu s velkým vlivem na zdraví, má vysoký obsah vitamínů i minerálů. Obsahuje mimo jiné vitamíny A, B, C, a K, vlákninu, draslík a kyselinu listovou.

Doporučený článek:  5 důvodů kovové pachuti v ústech: ve většině případů se není čeho bát

S čím nám může pomoci?

Brukvovitá zelenina má velký vliv na lidské zdraví a výčet jejích pozitivních účinků je obsáhlý. Za zmínku stojí například, že:

  • zlepšuje práci srdce, jater a imunitního systému,
  • má protizánětlivé, antivirové a antibakteriální účinky,
  • pomáhá předcházet rakovině prostaty, plic, dělohy, prsu a tlustého střeva,
  • snižuje hladinu cholesterolu,
  • zlepšuje vzhled pokožky.

Zdroj obrázku: Freepik

Nejvíce účinných látek najdeme v zelí a brokolici. Ty obsahují mimořádně silný antioxidant, který má protirakovinné vlastnosti a navíc dokáže snížit hladinu stresu a zlepšit náladu.

Doporučený článek:  Kouzelný jitrocel uznává i moderní medicína. Uleví při nachlazení, zánětech i vředech

Pomáhá při hubnutí

Obsahuje velmi málo kalorií, proto ji lze bez obav zařadit do redukčního jídelníčku. Dá se konzumovat zasyrova i po tepelné úpravě. Velmi chutná je v salátu, ale vaří se z ní i chutné zeleninové polévky. Z květáku nebo brokolice se dají připravit i vynikající řízky.

Kdo by se jí měl vyhnout?

Bohužel při časté konzumaci dokáže snížit množství jódu v těle. Zcela vyhnout by se jí měli lidé s onemocněním štítné žlázy, zejména hypotyreózou. Pokud máte se štítnou žlázou menší potíže, je třeba minimálně sledovat obsah jódu v těle a můžete si brukvovitou zeleninu v omezené míře dopřát. Můžete si ji dát i při kojení, protože dokáže zvýšit produkci mléka. Nejezte ji ale ve velkém množství, zvlášť pokud trpíte plynatostí.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cruciferous-vegetables