Zdraví je uloženo ve střevech. Těchto 5 zlozvyků ničí vnitřní rovnováhu celého organismu

Mnoho lidí si uvědomuje, že jejich zdraví leží v žaludku a střevech. Bohužel je stále hodně lidí, kteří na to zapomínají a nestravují se správně a neustále poškozují svá střeva. Efektivní metabolismus a dobrý stav mikrobiomu ve střevech určí zdraví celého těla. Neovlivňuje totiž jen vaší tělesnou hmotnost, ale také výkonnost imunitního systému nebo kvalitu života. Jaké návyky škodí?

Příliš mnoho cukru a masa

Cukr je zlo. To víme všichni, a to nejen kvůli jeho vlivu na naše zuby, ale celý organismus. Cukr se dnes skrývá téměř ve všem, včetně chleba. Získat jeho nadbytek je proto velmi jednoduché a pro tělo velmi škodlivé. Pro střeva je špatný v každé podobě, protože je živnou půdou pro patogeny ve střevech. Podporuje jejich růst, což může způsobit mnoho metabolických i jiných problémů.

Doporučený článek:  Zdraví srdce je uloženo v lednici. Některé produkty z ní rovnou vyřaďte

Možná vás to překvapí, ale červené maso je produkt, kterému byste se měli také vyhýbat. Je těžko stravitelné a zůstává v trávicím traktu velmi dlouhou dobu. To zvyšuje riziko rakoviny a zánětů v těle. Nasycené mastné kyseliny oslabují organismus a narušují činnost střev. Vyhýbejte se zejména tučným a smaženým jídlům z červeného masa a vsaďte raději na bílé maso a tučné ryby.

Zdroj obrázku: Freepik

Cigarety, alkohol a antibiotika

Pro tělo samozřejmě nejsou škodlivé jen určité potraviny. Vyřadit byste měli ze svého života také kouření a časté pití alkoholu, protože ničí tělo a narušují většinu životních procesů. Alkohol přispívá k cirhóze jater, zvyšuje riziko rakoviny a zabíjí mozkové buňky. Kromě toho narušuje přirozenou střevní flóru a peristaltiku, a proto se můžete často setkat se zvracením nebo průjmem po dlouhé noci.

Doporučený článek:  Okolo diety koluje stále mnoho mýtů. Zhubnutí se kvůli nim nikdy nepodaří

Antibiotika jsou v některých případech nezbytná a velmi dobrá, ale lékaři je bohužel předepisují i v případech, kdy to nutné vůbec není. Antibiotika mají negativní vliv na stav střev. Z tohoto důvodu vám vždy lékař i lékárník doporučí užívání probiotik zároveň s antibiotiky, protože můžete mít problémy s průjmem. Jakmile budete moci, snažte se těmto lékům vyhnout a vsadit spíš na přírodní varianty, které vyléčí vaši nemoc.

Zdroj: https://gutperformance.com.au/8-lifestyle-habits-destroying-your-gut-health/