Tyto druhy keřů nesnesou ořez v létě

Prořezávání keřů je pro zdraví rostlin velmi důležité. Díky tomu rostlinám umožníme růst bujně a bezpečně přežít nepříznivé podmínky. Některé druhy rostlin vyžadují letní řez. Pro jiné druhy může být ale velmi nebezpečný. Podívejme se, jaké druhy rostlin byste během léta neměli nikdy stříhat. Možná budete překvapení!

Hortenzie a mochna křovitá

Hortenzie jsou na zahradách velmi populární. Mnoho lidí je v létě stříhá a potom se diví, že jim rostlina nekvete. Keře nemají rády letní řez, takže byste to neměli dělat. Nejlepší dobou pro prořezání hortenzie je přelom zimy a jara.

Doporučený článek:  Přeslička ochrání úrodu před škůdci a rostliny podpoří v růstu

Mochna je okouzlující okrasný keř. Obvykle roste rychle a dosahuje výšky až jednoho a půl metru. Má krásné drobné kvítky, které se objevují během května, krásně přitom kvete až do července. Květy vydrží až do října. Pro řez si vyberte polovinu nebo konec dubna. V létě stačí jen odstranit odkvetlé květenství.

Zdroj obrázku: Freepik

Ruj a oleandr

Ruj, také známá jako peruánský strom, je jeden z nejkrásnějších opadavých stromů. Tisíce malých květů budou zdobit vaši zahradu. Jestli větve zkrátíte v létě, další rok vám strom nepokvete. Nejlepší je provést řez to do konce dubna.

Doporučený článek:  Vaječné skořápky jsou výživným hnojivem, na zahradě pomůžou také proti slimákům

Šikovný řez oleandru zajistí jeho pevné zdraví a krásný vzhled. Stříhání ale můžete provádět až po odkvětu (v září). Někdo volí také jarní termíny od února do dubna, ale v daném létě musíte počítat s menším květenstvím. Pamatujte, že šťáva oleandru je jedovatá a musíte se při práci dobře chránit.

Komule Davidova

Tzv. motýlí keř je nádherný a můžete si díky němu v létě užít pohled na desítky motýlů. Nejlepší dobou pro řez je jaro. Během kvetení to není dobrý nápad. Musíte ale myslet také na venkovní teplotu, protože příliš nízké teploty při řezu by mohly keři také ublížit. Ze stejných důvodů nenechávejte péči na podzim. Přelom března a dubna je nejlepší, ale záleží na délce zimy.

Zdroj: https://www.southernliving.com/garden/spring/plants-you-should-never-prune-in-spring