Bohužel si lidé s diagnostikovanou cukrovkou musí zvyknout na život s určitou dietou. Není vhodné dietní režim podcenit, jelikož si pak zahráváme s velkými zdravotními problémy. Sepsali jsme seznam dobrůtek, které lidem s cukrovkou neublíží, a přitom zaženou chuť na něco dobrého. Třeba v létě u vody, u táboráku nebo u sledování oblíbeného filmu.
Jahody
Jahody jsou velmi sladké ovoce. Nejlépe chutnají doma vypěstované, ale i ty z trhu mají v létě velmi bohatou chuť. Mimo to, že nás jahody osvěží, dodají velké množství vlákniny, která je velmi důležitá při metabolickém zpracování sacharidů. Jahody snižují uvolňování glukózy a také inzulínu v těle. Mimo to také chrání před rozvojem inzulínové rezistence.
Červený a bílý rybíz
Červený rybíz obsahuje méně fruktózy než rybíz černý. Proto je pro lidi s diabetem vhodnější. Rybíz je velmi bohatý na vlákninu, obsahuje velké množství vitamínů a blahodárných minerálů. Je také vhodný při problémech se zácpou a nachlazením. V neposlední řadě se jedná o velmi osvěžující mírně nakyslé ovoce, kterým si můžete ochutit nejen zmrzlinu, ale také ovocný drink.
Ostatní ovoce, které si v létě můžete dopřát
Mezi další ovoce, kterým nezatížíte svůj organismus a určitě si na něm pochutnáte, je meloun, borůvka, ostružina, malina a angrešt. Je důležité si říci, že každé ovoce obsahuje určité množství fruktózy, a tak by se mělo jíst v menším množství po malých dávkách.
Pamlsky, kterým je lepší se s diabetem vyhnout
Nejvíce cukru obsahuje ovoce, jako je hroznové víno, švestky, třešně a pozor, také černý rybíz. Tento rybíz nejen že obsahuje více fruktózy než rybíz červený a bílý, ale také jinak působí na střevní peristaltiku. Černý rybíz totiž procesy ve střevech zpomaluje.
Zdroj: https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/best-fruits-for-diabetes/