Nenechte se zmást jeho velikostí. Hrášek je napěchovaný vitamíny, zatočí s nadváhou i cholesterolem

Zelený hrášek má mnoho zdraví prospěšných vlastností, navíc je zdrojem cenných vitamínů a minerálů. Mimo jiné obsahuje kyselinu listovou, která je zejména důležitá pro těhotné ženy. Najít v něm můžeme i vitamín C a železo, jejichž nedostatek negativně ovlivňuje celkové fungování organismu.

Hrášek má mnoho cenných vlastností

Hrášek je v podstatě semeno nezralého hrachu. Má podobu malých, intenzivně zelených kuliček, které dozrávají v podlouhlých a plochých luscích. V Evropě je známý již od středověku a jeho popularita se zachovala do současnosti, kdy je oblíbenou přísadou mnoha jídel a salátů. Tuto zeleninu lze úspěšně pěstovat na jakékoliv zahradě.

Doporučený článek:  Kručení v žaludku neznamená vždy hlad. Provázet může řadu nepříjemných onemocnění

Hrášek má pozitivní vliv na zrak a zabraňuje vzniku rakoviny. Posiluje imunitní systém a chrání tělo před infekcemi. Jelikož obsahuje železo, zabraňuje rozvoji chudokrevnosti. Konzumace zeleného hrášku se doporučuje zejména těhotným ženám, pro které je cenným zdrojem kyseliny listové. Ta napomáhá správnému formování nervového systému dítěte.

Zdroj obrázku: Freepik

Bojuje s nadváhou

Konzumace hrášku se doporučuje lidem, kteří bojují s nadváhou. Hrášek je totiž zdrojem vlákniny, která pomáhá zrychlovat metabolismus a zabraňuje zácpě. Navíc tělu dodává pocit plnosti, čímž snižuje chuť k jídlu. Kromě toho obsažený vitamín B3 snižuje hladinu špatného cholesterolu a výrazně tak omezuje riziko infarktu nebo vysokého krevního tlaku. Vitamín K zvyšuje vstřebávání vápníku a minimalizuje riziko osteoporózy.

Doporučený článek:  Nezvyklý zápach potu je varováním. Tělu hrozí cukrovka nebo selhání orgánů

Zelený hrášek je k dostání i v mražené a konzervované verzi, takže se dá bez problémů konzumovat po celý rok. Nejlépe samozřejmě ale chutná čerstvý hrášek sklizený od poloviny května do konce června. Mnoho lidí používá tuto zeleninu k přípravě krému nebo polévky. I zeleninový salát je velmi oblíbený, ale postačí dát si ho i jako přílohu.

Zdroj: https://www.livestrong.com/article/247645-how-to-use-peas-for-weight-loss/, https://betterme.world/articles/are-peas-good-for-you-losing-weight/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/peas-nutrition, https://www.healthline.com/nutrition/green-peas-are-healthy, https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-peas, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-peas, https://cs.wikipedia.org/wiki/Hr%C3%A1ch_set%C3%BD, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-peas