Bezkonkurenční lék na kašel nesmí chybět v žádné domácí lékárničce. Recept na borovicový sirup je snadný

Zanedlouho je tu jaro a to je nejlepší doba pro sběr mladých výhonků borovice. Připravit z nich můžete sirup, který pomůže hlavně během chladných dní s nepříjemnými infekcemi. Podívejme se krok za krokem, jak připravit sirup z mladých výhonků borovice. Není to vůbec složité a vydrží vám po mnoho měsíců. Během chladných měsíců budete rádi, že ho máte ve své lékárničce. Výroba je velmi jednoduchá a budete potřebovat jen dvě složky.

Co a jak sbírat?

Příprava tohoto sirupu má ve střední Evropě dlouhou tradici. V květnu si můžete nasbírat mladé výhonky a vyrobit z nich sirup na podzim a zimu. Jedná se přitom o přírodní lék na mnoho běžných neduhů, kvůli kterým obvykle běžíme do lékárny. Mladé výhonky by se měly sklízet na přelomu dubna a května a po celý květen. Nejlepší je délka 5 až 10 cm se šupinami a pryskyřicí. Delší výhonky nemají tolik šťávy a jsou příliš tvrdé.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept na sirup z mladých výhonků borovice

Jakmile budete mít výhonky, musíte je očistit. Odstraňte jen hnědé šupinky a nemyjte je. Nakrájejte výhonky na menší kousky. Kromě výhonků budete potřebovat jen cukr (bílý nebo třtinový). Cukr a výhonky vždy míchejte v poměru 1 : 1. Výhonky položte na dno sklenice a trochu zmáčkněte.

Doporučený článek:  V zimě čelí organismus mnohým výzvám. Se správnou prevencí si udržíme krásu i zdraví

Poté nasypte cukr. Směs zakryjte látkou a zajistěte gumičkou. Odložte na slunné místo a nechte stát 3–4 týdny. Na dně se vytvoří tekutina. Vždy promíchejte, aby se cukr rozpustil. Nakonec sirup přeceďte a přesuňte do jiné nádoby, ve které ho budete skladovat.

Vlastnosti sirupu z mladých výhonků borovice

Sirup z mladých borovicových výhonků je nejlepší proti chrapotu a kašli. Má protizánětlivé, antibakteriální a dezinfekční vlastnosti. Podporuje také léčbu horních a dolních cest dýchacích. Obsahuje vitamín C, který posílí imunitní systém. Má ale také močopudný a uklidňující účinky. Povzbuzuje chuť k jídlu, takže ho můžete využít na mnoho zdravotních problémů.

Zdroj: https://www.gastronomblog.com/homemade-pine-syrup/