Snídaně je nedůležitější jídlo dne a neměla by se vynechávat. Pokud po ránu nemíváte hlad, zkuste večer jíst méně, abyste se ráno probudili s prázdným žaludkem. Stejně důležitý jako jíst pravidelně snídani je výběr jídla. Snídaně nám musí dodat energii, ne ji snižovat. Jaké produkty tedy není vůbec vhodné po ránu jíst?
Na sladkosti zapomeňte
Snídaně, kterou sníme do hodiny od probuzení, nám dodá energii do nového dne. Pokud ji vynecháme, tělo si vezme energii z tukových zásob. To ale není důvod k radosti, protože v momentě, kdy tělo konečně něco získá, doplní tukovou tkáň a vytváří se začarovaný kruh. Trvale deprivované tělo neví, kdy dostane další porci kalorií, a tak přejde do nouzového režimu a bude si ukládat ještě více zásob.
Francouzská snídaně plná sladkých dobrot není dobrou volbou. I když nám zvedne náladu, je to pouze krátkodobý efekt. Mozek potřebuje komplexní sacharidy, ne jednoduché cukry, které sice způsobí rychlý nárůst energie, ale i její rychlý pokles. Zapomeňte tedy na croissanty, vafle s džemem a podobné pokrmy, nezasytí vás na moc dlouho.
Příliš mnoho bílkovin škodí
Ani anglická snídaně na tom není o moc lépe. Slanina a vejce se na snídani příliš nehodí, jelikož tělo potřebuje po ránu energii, aby mohlo fungovat. Trávení jídla s vysokým obsahem bílkovin energii naopak spotřebovává, takže se budete cítit ospalí a těžcí. Tučná slanina navíc zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva.
Své tělo nemůžete „podvést“ tím, že místo snídaně vypijete sklenici čerstvého džusu, ačkoliv je plný vitamínů. Správná snídaně by měla obsahovat komplexní sacharidy, bílkoviny a tuky, zatímco ovocná šťáva je zdrojem jednoduchých cukrů. Pít džus je nejlepší dvě hodiny po snídani. Co tedy jíst? Ideální je přírodní, neslazená ovesná kaše nebo kousek celozrnného chleba s míchanými vejci nebo hummusem. K tomu si dopřejte rajče nebo pár ředkviček.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/12-best-foods-to-eat-in-morning