Brambory mohou způsobit vážnou otravu. Správné skladování je důležitější, než se zdá

Solanin je toxická látka, která se nachází v zelených a klíčících bramborách, nezralých rajčatech a paprikách. Konzumace těchto produktů může zapříčinit vážnou otravu, zánět ledvin nebo kóma. Nebezpečí na náš číhá hlavně na jaře, protože dochází ke klíčení špatně uložených brambor. Jak spolehlivě poznat, že jsou brambory toxické, a jak je správně skladovat?

Solanin je velmi nebezpečný

Solanin je organická sloučenina, která se nachází ve výhoncích rostlin. Jeho vysoká konzumace může způsobit vážné zdravotní problémy. Setkat se můžete hlavně s gastrointestinálními poruchami, jako je nevolnost, zvracení, kolika nebo průjem. V některých případech může dojít k vážné otravě, selhání nervového systému, kómatu, křečím nebo perifernímu oběhovému selhání.

Doporučený článek:  Hypertenze ohrožuje stále větší procento lidí. Správný jídelníček jí přitom dokáže snadno předejít

Velké množství tohoto toxinu se nachází v zelených bramborách, ale také nezralých rajčatech a paprikách. Brambora získá zelenou barvu ve fázi růstu, jakmile je vystavena slunečním paprskům. To je jasným signálem, že zelenina obsahuje vyšší koncentraci solaninu a neměli byste ji konzumovat. Lidé si myslí, že odstraní toxin oškrábáním slupky, ale to je velký omyl. Toxin je v celém plodu.

Zdroj obrázku: Freepik

Riziko otravy je vždy vyšší na jaře

Na jaře začínají klíčit špatně skladované brambory, a to zejména ty domácí. Vyklíčit vám ale mohou samozřejmě i brambory z obchodu. Z tohoto důvodu se musíte naučit, jak je správně skladovat. V opačném případě je budete často vyhazovat, anebo riskovat otravu solaninem. Podívejme se, jak správně skladovat brambory.

Doporučený článek:  Švestky plné antioxidantů připraví organismus na všechny výzvy zimy. Sušené i čerstvé mají co nabídnout

Ideální možností je papírový sáček, košík nebo látkový pytlík, protože díky nim bude kolem zeleniny proudit vzduch. Nikdy je nenechávejte v plastovém sáčku, jinak se brzy zkazí. Uložte je na tmavé a chladné místo. Nejlepší bude sklep nebo spíž, jestli máte takový prostor k dispozici. Pokud ne, najděte chladné a tmavé místo na podlaze své kuchyně.

Zdroj: https://www.canr.msu.edu/news/solanine_poisoning_how_does_it_happen