Známé mýty dělají z vajec zakázané potraviny. Jejich přínos pro zdraví je přitom obrovský

Vejce jsou velmi zdravá, obzvlášť pokud je máte z prověřeného zdroje, nejlépe domácího. Jsou ale opředena mýty, a někteří lidé mají proto tendence se jim vyhýbat. Je to škoda. Proč?

Vejce a cholesterol

Konzumace vajec nezvyšuje hladinu špatného cholesterolu v těle. Žloutky skutečně obsahují cholesterol, ale běžná konzumace vajec nemá na jeho vliv hodnotu. Navíc ho obsahují méně než dřív díky úpravě krmných směsí pro slepice. Podle některých studií má dokonce pravidelná konzumace vajec vliv na snížení cholesterolu.

Doporučený článek:  Moderní auta jsou plná různých funkcí a technologií. Řadu z nich řidiči proklínají

Proč bychom měli vejce jíst

Naopak důvodů, proč bychom měli zařadit tuto superpotravinu do jídelníčku častěji, je více. A jaké to jsou?

  • Vysoký obsah vitamínů a minerálů,
  • vysoká nutriční hodnota,
  • vysoký podíl kvalitních proteinů.

Důvodů by se našlo mnohem více. Zdravému člověku jedno vejce denně rozhodně neublíží. Díky obsahu cenných látek může být jeho konzumace jen přínosem, pokud ho budeme konzumovat ve vhodné úpravě.

Zdroj obrázku: Freepik

Jaké účinky mají vejce na naše tělo

Mají příznivý vliv na fungování štítné žlázy, a to díky vysokému obsahu selenu. Vysoký obsah vitamínu B zase prospívá pokožce, vlasům, očím, dodá energii a pozitivně ovlivňuje nervový systém. Aminokyseliny zase fungují proti únavě, úzkosti, stresu nebo ochabnutí svalů. Vitamín D, kterého mnozí mají nedostatek, pomáhá kostem a zubům. Vejce může přispět i při snižování hmotnosti.

Doporučený článek:  Páníčci svým mazlíčkům rádi dopřávají. Některé pamlsky jim ale můžou vážně ublížit!

Máte obavy ze salmonelózy?

Někteří lidé mají strach konzumovat vejce jako samostatný pokrm kvůli obavě ze salmonelózy. Tato bakterie se může vyskytovat na skořápkách vajec nemocných slepic, nicméně dostatečnou tepelnou úpravou lze zničit. Pokud se i tak obáváte tohoto onemocnění, dají se koupit vejce v krabičce, což je možnost, jak se vyhnout jakémukoliv riziku. Nebo můžete zkusit jako změnu ochutnat křepelčí vejce, křepelky bývají celkově zdravější a riziko tím také eliminujete.

Zdroj: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/is-it-healthy-to-eat-eggs-every-day