Brambory získaly mezi lidmi mnoho jmen, ale vlastnosti mají stejné, ať jim říkáte jakkoli. V Čechách jde o surovinu, která nechybí v kuchyni snad nikoho z nás. V posledních letech se začalo mluvit o špatném vlivu brambor na zdraví, ale ve skutečnosti za to mohou suroviny, se kterými je podáváme, a způsob, jakým je připravujeme. Samotné brambory jsou v tom zcela nevinně. Co mohou přinést pro vaše zdraví?
Brambory mají obrovské množství živin
Brambory mají pouhých 72 kcal. Za svou špatnou pověst vděčí smetaně, omáčkám, máslu a jíšce, které jim přidávají na kaloriích a tučnosti. Smažené brambory také nebudou nejlepší volbou. Mnohem lepší jsou vařené, dušené nebo pečené. Příprava bez tuku vám zajistí, že získáte všechny potřebné živiny a nebudete konzumovat žádný přebytečný tuk.
Brambory jsou bohaté na vitamín C, B1, B2, B3, B6, B12, A, D, a E, ale také jód, železo, antioxidanty, měď, zinek, mangan, fosfor, vápník, hořčík, draslík nebo sodík. Jak vidíte, nachází se v nich mnoho zdravých a důležitých složek, kvůli kterým bychom je měli rozhodně konzumovat. Díky těmto látkám mají kladný vliv na lidské tělo, i když obsahují vyšší obsah škrobu.
Proč jsou brambory prospěšné pro zdraví?
Pro zdraví jsou nejlepší andské odrůdy brambor s barevnou dužinou, protože obsahují antokyany. Tyto sloučeniny pomáhají při prevenci kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny nebo onemocnění očí. Sladkost brambor ovlivňuje práci sleziny a slinivky břišní. Prospěšné budou zejména u lidí, kteří ostatní sacharidy nevstřebávají správně.
Brambory také zklidňují záněty v těle. Neutralizují totiž kyseliny v těle, což pomáhá při artritidě nebo revmatismu. Bramborová šťáva je také velmi prospěšná. Můžete ji přikládat ve formě obkladů na popáleniny a pít pro snížení krevního tlaku nebo hojení žaludečních a dvanáctníkových vředů. Kromě toho má pozitivní vliv na střevní flóru a léčí vředy, ekzémy, otoky i bolesti očí.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-potatoes