Černý bez posiluje imunitu a zpomaluje stárnutí organismu

Stará germánská moudrost praví, že černý bez je zázrak. Dříve se věřilo, že tato rostlina má magické vlastnosti a poskytuje ochranu před nečistými silami. Jeho účinky využíval v minulosti již Hippokrates. V lidovém léčitelství byla jednou z nejčastějších přísad do sirupů a nálevů. Dnes se bezinky používají výhradně k výrobě šťáv a sirupů.

Kdy kvete a kdy sklízet plody?

Bez černý je velmi oblíbenou a rozšířenou rostlinou. U nás se vyskytuje po celé zemi, a to jak v lesích, na polích, tak i ve městech na sídlištích a samozřejmě také na soukromých zahradách. Tento keř kvete od května do června. Vyznačuje se drobnými bílými květy složenými do hroznů. Plody dozrávají koncem srpna a na začátku září. Nejčastěji se květy a plody sbírají právě pro výrobu šťáv.

Doporučený článek:  Příznaky kocoviny sníží dostatečná hydratace

Vlastnosti černého bezu

Tato rostlina je pokladnicí vitamínů, a to hlavně vitamínu C a A. Je to zdroj antioxidantů, fenolových kyselin, flavonolů a dalších prospěšných látek. Tato rostlina posiluje imunitu, zpomaluje proces stárnutí pokožky a také poskytuje ochranu před poškozením volnými radikály. Charakteristickou barvu plodů černého bezu mají na svědomí mimo jiné antokyany, které blahodárně působí na oběhový systém.

Zdroj obrázku: Freepik

Jedovaté kuličky

Na rozdíl od tepelně zpracovaného ovoce jsou syrové kuličky bezu černého ve velkém množství jedovaté. Může za to sambunigrin, tedy sloučenina, která se po požití rozkládá na toxický kyanovodík. Proto je nutné plody černého bezu tepelně zpracovat. Sambunigrin lze také zneškodnit sušením.

Doporučený článek:  Proti molům v kuchyni se můžeme bránit octem, vínem nebo kořením

Bezová šťáva

Nejjednodušší cesta k této šťávě je nákup sirupu v lékárně. Nebo si můžete šťávu připravit doma. Na přípravu budete potřebovat plody bezu, vodu, cukr a citronovou šťávu. Kilogram zralých plodů důkladně omyjte a zbavte se nedozrálých zelených kuliček. Ovoce vložte do hrnce a zasypte 0,5 kg cukru. Zalijte dvěma litry vody a vařte na mírném ohni, dokud se nezačnou plody rozpadat. Jakmile získáme správnou konzistenci obsah hrnce slijte, aby byla šťáva bez zbytků ovoce. Celý proces vaření by měl trvat asi hodinu. Pro dochucení je možné použít citronovou šťávu. Pokud jste vyznavači zdravé stravy, je možno tuto šťávu připravit zcela bez cukru.

Zdroj: https://nordicfoodliving.com/elderberry-juice/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7961730, https://www.webmd.com/diet/elderberry-health-benefits, https://www.britannica.com/plant/elder-plant, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34648899/