Dokonalé smažení bez fritézy: dobře rozehřátý tuk a správná pánev

Máte chuť na hranolky, ale nemáte fritovací hrnec? To nevadí. I tak si je můžete připravit se skvělou chutí. Stačí vám k tomu sporák a pánev či hrnec. Existuje však několik triků, jak dosáhnout úspěchu a skvělé chuti. Přinášíme vám návod, jak začít.

Vybírání pánve nebo hrnce

Na počátku je třeba vybrat tu správnou pánev nebo hrnec. V ideálním případě by měl mít těžké dno, aby se olej zahříval pomalu a zabránilo se připalování. Nádobí by mělo být alespoň 12 cm vysoké, jelikož na fritování budeme potřebovat minimálně 6 cm oleje. Takže hrnec by měl být schopný pojmout olej, ale i potraviny, které chceme fritovat, a olej se nesmí přelít přes okraj. Ideální volbou jsou hluboké litinové hrnce a pánve o objemu 6–8 litrů.

Doporučený článek:  Tulipány ve váze vydrží déle čerstvé díky správnému řezu a obohacení vody
Zdroj obrázku: Freepik

Krok za krokem

Vedle hrnce s olejem si připravte plech nebo talíř a ten vyložte papírovými kuchyňskými utěrkami, které absorbují kapající olej. Nastavte sporák na střední plamen a hrnec s olejem zahřívejte alespoň 10 min. Následně pomocí teploměru na maso změřte teplotu oleje, který by měl v ideálním případě mít 180–210 °C. Teplota závisí na pokrmu, který chcete připravovat. Například pro přípravu kuřecích stehýnek potřebujete nižší teplotu oleje, aby se maso propeklo, než při přípravě hranolek a cibulových kroužků. Do hrnce s olejem přidejte tolik jídla, aby se hladina oleje zvedla maximálně o 1,5 cm. Chcete, aby jídlo mělo dostatek prostoru pro plavání a neslepilo se. Připravovaný pokrm nechte v oleji smažit, dokud nezíská zlatohnědou barvu, a pak ho vyndejte.

Doporučený článek:  Skvrna od vodových barev na džínách: oblečení zachrání ocet nebo citron

Tipy pro nejlepší výsledek

Sepsali jsme pro vás i několik dalších tipů, které vám usnadní smažení bez fritézy. Pokud máte na smažení více jídla, nespěchejte a počkejte, než se teplota oleje znovu zvýší na požadovanou teplotu. Pokud chcete připravit rybu s hranolky, začněte nejdříve s nimi. Nechcete, aby hranolky byly cítit po rybě. Pokrmy osolte až po vytažení z oleje. Sůl se snadno v oleji připálí a další použití oleje už by nebylo možné. Chcete-li olej znovu použít, přefiltrujte ho přes tkaninu, jakmile vychladne, a uložte v lednici.

Zdroj: https://modernistcuisine.com/mc/6-steps-deep-frying-without-deep-fryer/