Domácí rajčatový protlak dodá všem pokrmům jedinečnou chuť

S rajčatovým protlakem můžete připravit mnoho lahodných pokrmů. Je skvělý při vaření rajčatové polévky nebo pro potření těsta na pizzu. Rajčata jsou také cennou složkou draslíku, který podporuje činnost srdce a snižuje krevní tlak. Chcete-li si vyrobit dobrou passatu, musíte si připravit správné druhy rajčat – měla by být masitá, pevná a zralá. Jaká rajčata zvolit na pyré a jak ho připravit během chvíle?

Protlak se hodí do mnoha jídel

Rajčatový protlak má v kuchyni mnoho využití a tvoří základ spousty oblíbených jídel. Je hlavní složkou rajčatové polévky, špaget a aromatických omáček. Používá se také na pizzu – dno se potře tukem a poté se na něj nanese připravený rajčatový základ. Rovněž se hodí k zelí nebo k pečeným fazolím.

Doporučený článek:  Příznaky kocoviny zmírní dostatek tekutin, spánek a dobré jídlo

Za zmínku stojí také zdravotní benefity rajčat, protože obsahují spoustu cenných minerálů včetně draslíku. Tento prvek pomáhá regulovat krevní tlak a předchází kardiovaskulárním onemocněním. Chcete-li vyrobit dobré pyré, musíte mít dobrá rajčata. Ne všechny odrůdy jsou vhodné. Ovoce musí být pevné, zralé a masité. Je důležité, aby rajčata měla co nejméně semen a sladkou chuť.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak protlak připravit?

Příprava rajčatového protlaku je jednoduchá a zabere jen pár chvil. K jeho výrobě budete potřebovat pět kilogramů rajčat (například odrůdy Black Plum nebo Roma), dále jednu polévkovou lžíci soli a půl lžičky kyseliny citronové. Rajčata nejprve důkladně omyjte pod tekoucí vodou a nakrájejte na malé kostičky.

Doporučený článek:  Zbavit se doma pavouků pomohou specifické vůně

Nakrájená rajčata vložte do velkého hrnce a přiveďte k varu. Nemusíte přidávat vodu, rajčata pustí šťávu. Když se rajčata rozvaří na hustou kaši, rozmačkejte je, poté snižte plamen a vařte další hodinu. Přes hrnec natáhněte síto, do kterého vylijete rajčata a prosajete je do menší misky. Výsledné pyré vařte ještě dvě hodiny se lžící soli. Mezitím si připravte čtyři velké sklenice a do každé přidejte trochu kyseliny citronové. Můžete ho uchovávat v chladu až měsíc, nebo pasterizovat.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/tomato-passata