Smažení není jediná možnost. Všechny druhy masa lze připravit mnohem chutněji i zdravěji

Pro spoustu lidí je maso nezbytnou součástí každého oběda nebo večeře. Bez ohledu na to, zda zvolíte vepřové, drůbeží, nebo hovězí, nejčastější úpravou bývá smažení. Sníst jednou za čas smažený řízek samozřejmě neškodí, ale pokud takové jídlo jíme příliš často, zaděláváme si na vážné zdravotní problémy. To vše kvůli tuku, bez kterého se smažení neobejde. Jak ale jinak masové pokrmy připravit?

Proč je tuk nebezpečný?

Tuk přetěžuje játra, což způsobuje žaludeční potíže, narušuje trávicí procesy a podporuje vznik vředů nebo refluxu. Smažené jídlo je více kalorické, což podporuje přibývání na váze a škodí oběhovému systému. Zvyšuje cholesterol a krevní tlak, což vede také k rozvoji nemocí, jako je infarkt nebo mozková mrtvice.

Daleko lepší volbou je pečení masa. Taková úprava je nejen chutná, ale i zdravější. Jemné bílé maso, tedy drůbeží, lze péct odkryté jen pár minut, aby zůstalo uvnitř šťavnaté. Červené maso je lepší péct v uzavřené nádobě nebo zabalené v alobalu. Pokud maso předem necháte marinovat, bude chuť ještě lepší. Nejjednodušší marinádou může být jen samotná hořčice nebo sójová omáčka, použít ale můžete i kari, sušenou papriku či speciální směs koření.

Zdroj obrázku: Freepik

Dušení a vaření v páře

Místo pečení můžete maso podusit v hrnci s vodou nebo vývarem. Maso, stejně jako v případě pečení, můžete předem marinovat nebo okořenit. Takto připravené maso bude šťavnaté a křehké. Kromě koření je dobré k dušenému masu přidat také zeleninu – papriku, cibuli, česnek nebo mrkev – která zvýrazní chuť.

Vaření masa v páře se hodí především pro drůbeží maso. Nejlepší je použít napařovací hrnec, pokud ho ale nemáte, poslouží vám obyčejný kovový cedník, který umístíte nad hrnec s trochou vody. Aby se maso uvařilo, budete ho muset přikrýt pokličkou. Maso lze předem marinovat, ale není to nutné. Místo vody můžete do hrnce nalít vývar nebo víno.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/how-to-make-your-meat-as-healthy-as-possible