Vojtěška je rostlina, která je známá pro vysoký obsah vitamínů a minerálních látek. Jedná se o luštěninu, která může dosahovat výšky až 1 metr. Má květy fialové barvy a její klíčky se využívají ve zdravém stravování. Navíc obsahuje mnoho bílkovin a omega-3 a omega-6 kyseliny.
Proč zařadit vojtěšku do jídelníčku?
Má široké využití a vysokou nutriční hodnotu. Důvodů, proč ji zařadit, je více.
- Zvyšuje vitalitu
- Podporuje trávící systém
- Snižuje inzulínovou rezistenci
- Je silným antioxidantem
Kromě toho vitamín C, který je v ní obsažený ve velké míře, posiluje imunitní systém a chrání tělo před volnými radikály. Navíc má vojtěška projímavé a diuretické účinky.
Jak vojtěšku pěstovat?
Není těžké vojtěšku pěstovat doma. Budete tak mít jistotu, že máte na stole čerstvé klíčky a její pěstování není náročné. Budete potřebovat zavařovací sklenici o objemu 1 litr, gumičku a gázu. Následně dejte dvě lžíce vojtěšky do sklenice, zalijte pár centimetry vody, zakryjte gázou a přetáhněte gumičku. Každý den semínka přeceďte a vyměňte jim vodu za čistou. Nejlépe dvakrát denně, ať máte jistotu, že mají ideální podmínky. Pátý až šestý den jsou klíčky připravené k jídlu.
Jak se o vojtěšku starat?
Je důležité pravidelně měnit vodu. Dále musí mít semínka přístup k vzduchu a také nesmí být vystavena přímému slunečnímu zařízení. I hotové klíčky připravené ke konzumaci se musí pravidelně umývat vodou, aby vydržely déle čerstvé.
Jak vojtěšku konzumovat?
Klíčky vojtěšky můžete ochutit smoothie, přidat ji do salátu, nebo do koktejlů. Svou výjimečnou chutí dokáže zpestřit mnoho pokrmů. Nejvhodnější způsob konzumace je v syrovém stavu, aby si uchovala všechny důležité látky. Také ji můžete přidat do pomazánek na chlebíčky nebo do polévky (až těsně před podáváním). Vojtěšku můžete konzumovat každý den.
Zdroj: https://gardenerspath.com/plants/vegetables/grow-alfalfa-sprouts/