Zkroťte hladinu cukru v krvi přirozeně. Klíčem je obohatit jídelníček o nové chutě

Udržování optimální hladiny cukru není jednoduché. Je přitom zásadní pro zdravé tělo. Zvláštní pozornost by jí měli věnovat diabetici, protože ti ji musí sledovat každý den. Jestliže se u nich hladina cukru zvýší nebo sníží, může to pro ně znamenat zdravotní komplikace. Jaké potraviny udrží hladinu cukru v krvi v optimálním stavu?

Co ovlivňuje hladinu cukru v krvi?

Hladina cukru závisí na mnoha faktorech. Je třeba nejen dbát na zdravou stravu, ale také se pravidelně hýbat. Důležitý je rovněž spánek, který by měl trvat alespoň sedm hodin. Co ale dělat v případě, že hladina cukru stoupá? Pomoci mohou některé potraviny. Dlouhodobý příjem cukru může znamenat značné omezení. Jestliže chcete mít situaci pod kontrolou, pravidelně si hladinu měřte a hlavně se zaměřte na potraviny, které jíte.

Některé z nich totiž mohou přirozeně hladinu snížit. Každodenní procházka, která bude trvat i jen půl hodiny, může v mnohém prospět. Dobře uděláte také v případě, že budete jezdit na kole nebo dělat jogging. Po čase můžete navýšit intenzitu tréninku, ale na druhou stranu dávejte pozor, abyste to nepřehnali.

Zdroj obrázku: Freepik

Co jíst, abyste snížili hladinu cukru v krvi?

Někteří lidé mají dlouhodobě problémy s vysokou hladinou cukru. Musí tak užívat léky. Pomoci si ale můžete sami, například pitím vody nebo doplněním vitaminu D a hořčíku. Jsou to látky, které jsou nezbytné pro udržení správné hladiny cukru v krvi. Po jídle si nikdy nechoďte lehnout, raději jděte na procházku. Pomoci může také to, že budete jíst menší porce, ale častěji.

A jaké potraviny je vhodné zařadit do jídelníčku? Můžete si dát například vlákninu, jejímž zdrojem je především zelenina nebo ovoce. Na vlákninu je bohatá brokolice, cuketa nebo salát. Vhodné bude také pečivo a další výrobky na bázi celozrnné mouky. Dát si můžete arašídy nebo koření, které se hodí pro redukci hladiny cukru, například zázvor nebo kurkumu. Kromě čisté vody můžete denně pít také zelený čaj.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322861