Šťavnaté maso plné chuti je cílem každého, kdo se rozhodne připravit nakládané maso. Co do směsi přidat, aby bylo maso chuťově jedinečné a zároveň velmi jemné? Nezapomínejte na jedlou sodu. Jde o velmi netradiční surovinu pro marinádu, ale bude skvěle fungovat. Podívejme se, proč je tato složka při marinování masa důležitá.
Proč maso vždy marinovat?
Marinování masa je skvělým způsobem, jak obohatit jeho chuť. Správně připravená marináda udělá i z obyčejně připraveného masa naprostou pochoutku, která bude extrémně šťavnatá, křupavá na povrchu a měkká uvnitř. Vše závisí na tom, jaké ingredience pro marinádu zvolíte. Marinádu na maso můžete připravit z mnoha surovin a koření. Jako základ se obvykle používá ocet, med nebo olej. Stejně tak můžete použít hotové omáčky anebo ho potřít směsí ze suchého koření.
Správný postup a koření jsou klíčem k úspěchu
Pamatujte, že k vepřovému masu se nejlépe hodí majoránka, k drůbeži tymián, na hovězí estragon a na jehněčí maso a zvěřinu je ideální rozmarýn. Před nanesením koření musíte maso očistit a osušit. Po naložení ho nechte přes noc v lednici a pamatujte, že musí být celé zakryté kořením. Jestli budete používat hodně bylinek, před smažením je všechny vyndejte, protože jedině tak se vyhnete připálení masa. Jak vidíte, samotný proces je jednoduchý. Musíte jen zvolit správné přísady.
Jedlá soda je zárukou šťavnatosti
Jedlá soda se obvykle v marinádách neobjevuje, ale rozhodně by měla. Kousky očištěného masa potřete trochou jedlé sody a vložte na pár hodin do lednice. Můžete také připravit pastu z 1/2 šálku vody a 1 lžičky jedlé sody. Vložte do ní maso, nechte 15 minut působit a potom maso důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Nakonec připravte pokrm, jak jste měli v plánu. Toto množství vám vystačí na dvě velká kuřecí prsa. Přejeme hodně štěstí a dobrou chuť!
Zdroj: https://www.businessinsider.com/how-to-use-baking-soda-in-marinades-2016-5